Утре, 9 юли, от 14:00 часа ще се проведе заседанието

...
Утре, 9 юли, от 14:00 часа ще се проведе заседанието
Коментари Харесай

ВАС ще решава дали бившият и.д. кмет на Младост е бил на поста незаконно

Утре, 9 юли, от 14:00 часа ще се организира съвещанието във Върховния административен съд след касационните тъжби на Столичен общински съвет и някогашния краткотраен кемт на регион " Младост " Румен Русев против решението на Административен съд София-град от 22.04.2019 по дело 6204/2018 в интерес на някогашния пиар на региона Петър Кърджилов.
Д-р Кърджилов завоюва на първа инстанция делото против решението на Столичния общински съвет (СОС) за избора на Румен Русев за кмет на Младост. Съдия Мария Ситнилска тогава беше безапелационна в претекстовете си, че откакто Десислава Иванчева е изпълнявала законно пълномощията си на областен кмет и е написала от ареста собственоръчно две законни заповеди – за назначение на Кърджилов да я замества в цялостен размер и за уволняването на Русев, то решението на СОС да избере Русев за и. д. кмет е незаконно съгласно член 39 алинея 2 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.
Според Петър Кърджилов, касационните тъжби на СОС и Румен Русев са изцяло идентични като текст – единият е преписал от другия, като се изключи един спомагателен параграф в жалбата на Русев. Те съдържат свободни и погрешни тълкования на закона без никакво позоваване на съответни членове, алинеи и параграфи, твърди Кърджилов. Според тях, Иванчева не е имала право да издава заповеди от ареста и по тази причина СОС не ги е взел поради при избора на Русев, прецизира Кърджилов. Това изрично опонира на закона, тъй като краткотрайното премахване от служба на Иванчева влиза в действие едвам на 07.06.2018 година – две седмици, след издадените от нея заповеди за заместването ѝ от Кърджилов и за уволнението на Русев, споделя някогашният пиар на " Младост ".
Адвокат на Петър Кърджилов по делото е Александър Кашъмов, който заради неявяване ще бъде заместван от адв. Даниела Михайлова, притежател на наградата " Човек на годината " на Българския хелзинкски комитет за 2015 година. Делото по касационните тъжби в Трето поделение на Върховен административен съд на следващия ден от 14:00 часа е номер 7900 от 2019 година Съдията-докладчик е Юлиян Киров, а ръководител на състава съгласно уеб страницата на Върховен административен съд е Панайот Генков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР