Утре 700 000 деца влизат в клас. Заедно с тях

...
Утре 700 000 деца влизат в клас. Заедно с тях
Коментари Харесай

Утре 700 000 деца влизат в клас

Утре 700 000 деца влизат в клас. Заедно с тях школския предел ще прекрачат 70 000 учители и над 2000 психолози и педагогичен съветници. 60 000 първокласници за първи път ще прекрачат учебния предел. Това разгласи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова пред Нова нюз.

„ Много поправки се направиха това лято – и съществени, и настоящи. За тези учебни заведения, които няма да съумеят да отворят порти, е направена организация, образователният развой ще стартира обикновено и ще протича обикновено до приключването на ремонтите ”, съобщи Лазарова.

Сред новостите тази година е „ цифровата раница ”.

„ Една от концепциите на министерството е вярно дигитализиране на образователния развой и потребление на запаси за смяна на образованието, за използване на планово основаното образование, за използване на разнообразни нови модели на образование, които са доста разнообразни от обичайните ”, сподели Лазарова.

Така ще е допустимо децата да не носят учебници от първи до седми клас.

„ Учебните материали, учебниците и образователните пособия от първи до седми клас ще бъдат цифровизирани и ще могат да се употребяват в цифровата раница ”, изясни Лазарова.

Нови моменти има и в матурите и външното оценяване.

„ Специално за 7 клас към този момент се дава втори късмет за еднакъв достъп на тези деца в седми клас, които са боледували или са имали други доста съществени фамилни аргументи, с цел да не се явят на Националното външно оценяване. Така, че в този момент те имат опция да се явят повторно със заповед на министъра, на дата избрана от него ”, изясни Лазарова.

Относно тестванията, тя сподели, че няма да има съществени промени.

„ След 7 клас се трансформира характера на дилемите. По български език и литература, да вземем за пример, ще се ускоряват детайлите за разбор, за мислене. По математика - за интегралност, практикоприложен темперамент. В 10 клас ще има единствено промяна на броя на дилемите по български език и литература. От 23, дилемите стават 21. И по същия метод ще имат опция да работят повече върху дилемите за сформиране на текст и дилемите с уголемен, свободен отговор ”, изясни Лазарова.

Ваканциите стават повече тази година.

Първата е от 28 октомври до 1 ноември. Следващата е коледната - от 23 декември до 2 януари. Междусрочната ще е от 3 до 5 февруари. Пролетната ваканция-  от 30 март до 7 април. За учениците от 12 клас - от 5 до 7 април.

Лазарова изясни, че остават проблемите с неналичието на учители.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР