Утре /6 юли/ стартира дейността в Русе на най-големия оператор

...
Утре /6 юли/ стартира дейността в Русе на най-големия оператор
Коментари Харесай

Услугата за споделени електрически скутери стартира в Русе

Утре /6 юли/ започва активността в Русе на най-големия оператор в света на споделени електрически транспортни средства Lime.

В 9 ч. на вело алеята на Русенския пристан, под бариерата на хотел “Рига ”, ще бъде направена първата проява. Новата услуга ще бъде показана от заместител – кмета на Община Русе Димитър Недев и оперативния управител на компанията за България и Гърция Петко Анчев.

На разположение на русенци и гостите на града ще има до 100 скутера, разпределени на. За да се окуражи безвредното напредване, при първото разпространение на скутерите върху тях ще бъдат сложени безвъзмездни каски, които потребителите могат да вземат за себе си. Всеки от скутерите в Русе е екипиран и с обяснителна табелка, която дава инструктаж по какъв начин да се употребява услугата и транспортното средство. В идните дни в града ще бъдат раздавани и осведомителни флаери, които изясняват главните правила за придвижване с електрически скутери по пътищата.

За да употребяват един от скутерите на Lime, потребителите ще би трябвало да изтеглят мобилно приложение на своите смарт телефони, да основат профил и да вкарат банкова карта, през която се правят заплащанията. Цената за услугата включва 1.20 лева първична такса за отключване на скутера и по 0.25 лева за всяка минута каране. Очаква се междинната цена на едно каране в Русе да бъде към 3.50 лева Компанията предлага и абонаментната услуга Lime Prime, посредством която се отстранява таксата за отключването. Така цената на пътуването със междинна дълготрайност от 8 мин., би била 2.50 лева В съпоставяне с останалите градове в страната, цените в Русе ще са с 20% по-ниски.

Всеки консуматор на Lime се възползва от сигурността на застраховка “Лична акцидент ” и вид “Гражданска отговорност ” от Алианц. Тя се дава автоматизирано, без в допълнение възнаграждение. Компанията приканва потребителите постоянно да карат отговорно, да носят каска по време на напредването и да съблюдават разпоредбите, заложени в промените на Закона за придвижвания по пътищата, признати през юни 2020 година С тях беше контролирано използването на самостоятелни електрически транспортни средства. Скутерите би трябвало да се карат единствено по велоалеи или в най-дясната част на пътното платно, когато за въпросния път в действие е ограничаване на скоростта до 50 км/ч. Забранено е карането по тротоари. Скутерите би трябвало да паркират по метод, който не лимитира напредването на останалите участници в придвижването.

След първичния тестов стадий компанията планува разширение на активността си в Русе, като това ще бъде реализирано посредством увеличение на броя на наличните за прилагане електрически скутери.

За да употребяват един от скутерите на Lime, потребителите би трябвало да изтеглят приложението, налично за Android и iOS. После те би трябвало да основат собствен личен профил и като последна стъпка да прибавят дебитна карта за разплащане. След това могат да намерят свободен скутер на картата в приложението и да го отключат посредством натискане на бутон и сканиране на QR код. Когато карането приключи, потребителите следват инструкциите от приложението, с цел да паркират. Те би трябвало да се срещнат със зоната на обслужване, която е забележима в Lime приложението. Районите, където паркирането на скутер не е разрешено или пък е наложена зона с ниска скорост на напредване, са маркирани в алено. Употребата на електрическите скутери от лица под 18-годишна възраст не е разрешена.

Припомняме, че на сесията на Общинския съвет през месец май бе подписан меморандум сред Община Русе и и американската компания Lime, който планува разполагането на електрически скутери в града. Компанията ще се ангажира с репатрирането на всяка непозволено паркирана тротинетка, както и с ремонта и поддръжката им.

Ползването на електрически скутери оказва помощ да се понижат нездравословните въздействия от всеобщия авто трафик и да се построи ефикасна мрежа за микромобилност на основата на споделеното прилагане.

За повече информация:.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР