Утре, 2-ри ноември, е Световният ден на витамин D. За

...
Утре, 2-ри ноември, е Световният ден на витамин D. За
Коментари Харесай

2 ноември- Световният ден на витамин D

Утре, 2-ри ноември, е Световният ден на витамин D. За втора поредна година Фондация „ Министерски съвет Общество - България " провежда осведомителна акция, която тази година е под надпис „ Витамин D - пазителят на здравето ". Кампанията цели да увеличи информираността по отношение на изгодите от „ слънчевия витамин " и неговата роля върху здравето и салдото на целия организъм.
В рамките на акцията представители и доброволци на Фондация „ Министерски съвет Общество - България " ще раздават осведомителни материали в Софийски университет „ Св. Климент Охридски " и в Университета по архитектура, строителство и геодезия.
И тази година сътрудници на самодейността са медико-диагностични лаборатории, които оферират на преференциални цени през ноември както независимо проучване на равнището на „ слънчевия витамин ", по този начин и комбинирани пакети (повече информация за опциите можете да видите ТУК.

От 5 ноември Фондация „ Министерски съвет Общество - България " ще започва и конкурс за детска рисунка „ Моят другар Слънцето ". До края на ноември всички искащи на възраст от 7 до 14 години (разделени в две възрастови категории - 7-10 и 11-14 г.) могат да изпращат своите рисунки по поща/куриер на адрес: гр. София, бул. Янко Сакъзов 12, ет. 4 (пратките се изпращат за сметка на подателя). Рисунките би трябвало да бъдат формат A4, като всеки самичък може да избере материалите за изобразяване. Всяко дете може да взе участие с една рисунка. Специално жури ще прегледа всички получени произведения при започване на декември и ще отличи трите най-креативни и вълнуващи рисунки, които демонстрират по какъв начин слънцето зарежда децата с сила и им оказва помощ да бъдат здрави. Печелившите ще бъдат оповестени на уеб страницата на Фондация „ Министерски съвет Общество България " и Национална пациентска организация на 15 декември и ще получат премия под формата на ваучър за подарък за детска верига магазини.

За витамин D
Витамин D, именуван още „ слънчевият витамин ", е мастноразтворим стероиден хормон, който повлиява над 200 гена и взе участие в модулацията на клетъчния напредък, както и в нервномускулната и имунна функционалност. Двете най-важни форми на витамин D са витамин D3, който съставлява към 80% от общото количество и се създава в тялото при озаряване на кожата от ултравиолетовите UVB лъчи, и витамин D2, който съставлява към 20% от общото количество и се доставя посредством храната. Богати на витамин D храни са мазните риби, млечните артикули, яйчният жълтък, черният дроб и гъбите.

Витамините D3 и D2 се транспортират в черния дроб, където се хидроксилират до образуването нa метаболитa 25-хидроксивитамин D - 25(OH)D, прочут още като калцидиол. Калцидиолът 25(OH)D е главният знак за установяване на цялостния статус на витамин D в човешкия организъм.

До какво може да докара дефицитът на витамин D?
Дефицитът на витамин D е проблем от международен мащаб, засягащ над 1 милиард души, като тук-там процентът на засегнатите варира сред 70-90%. Причините за дефицита на този жизненоважен витамин се коренят най-много във все по-малкото излагане на слънце, по-затворения и затънал метод на живот, наднорменото тегло, замърсяването на въздуха, застаряващото население, географския фактор. В България близо 80% от популацията има дефицит на витамин D, като казусът е по-ясно изразен измежду женския пол и се среща по-често в огромните градове.

Витамин D и множествената склероза

Витамин D играе роля и при автоимунното заболяване множествена склероза (МС), което е едно от най-често срещаните болести на централната нервна система, засягащо най-вече хората на възраст сред 20-40 години. България попада във високорисковите европейски зони по заболеваемост от Министерски съвет. Изследвания потвърждават, че равнищата на витамин D въздействат на риска от пораждане на Министерски съвет, също и че тези равнища са най-ниски, когато болните от Министерски съвет са в припадък.

За Фондация „ Министерски съвет Общество - България "

Фондация „ Министерски съвет ОБЩЕСТВО - БЪЛГАРИЯ " съществува от 2002 година и със своите клонове в страната работи за основаването на витална среда, съдействаща за обществената акомодация и реинтеграция на българите с множествена склероза (МС) и миастения гравис (МГ). Фондацията е дълготраен член на Европейската платформа за множествена склероза (EMSP) и се стреми да осведоми пациентите за настоящите здравни трендове, както и за всички нормативни промени, които касаят лекуването, рехабилитацията и обществената акомодация.

Фондацията организира покровителствен акции за възстановяване изискванията и опциите за достъп до здравни и обществени услуги в България и осъществя планове за физикална и психосоциална поддръжка на болните. През годините Фондацията е утвърдила и поддържа положителни партньорски връзки с центровете за диагностика, терапия и оценка на успеваемостта на лекуването на множествена склероза в София и страната и посредством своите интензивности оказва ежедневна поддръжка на пациентите и техните близки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР