Утре, 19 септември 2020 г. (събота), от 11.00 ч. на

...
Утре, 19 септември 2020 г. (събота), от 11.00 ч. на
Коментари Харесай

100 г. от убийството на Стоян Мълчанков ще бъде отбелязано в Гоце Делчев

Утре, 19 септември 2020 година (събота), от 11.00 ч. на лобното място на Стоян Мълчанков (местността Купена, Буково, до основния път за Гоце Делчев) ще се организира гала във връзка 100-годишнинаната от гибелта на неврокопския челник. От 12.00 ч. ще бъде открит негов монумент в градинката пред пенсионерския клуб в гр. Гоце Делчев. Там ще бъде изпълнена онлайн и новата ария, отдадена на Стоян Мълчанков, от дуета Лидия Ангелова и Бисера Иванова. Автор на текста е Ивайло Шопски, аранжимент орк. „ Шевица “. От 12.30 ч. в Дома на културата ще бъде направена публична премиера на кино лентата „ Премълчаното за войводата Мълчанков “, дело на Николай Борисов и Ивайло Шопски.
Ще участват родственици и наследници на Стоян Мълчанков, жители, народни представители, заместител регионалният шеф на област Благоевград, кметовете на Гоце Делчев и Сандански.
По мотив 100-годишнината от кончината на войводата се осъществиха редица начинания за разпространение на неговия живот и дело. Освен кино лентата и песента бяха издадени и календари, построени нови паметни знаци, следва издаването на книга за Мълчанков и ще се организира необятна осведомителна акция. Мероприятията се организират със съдействието на Вътрешна македонска революционна организация, наследниците на Стоян Мълчанков, община Гоце Делчев и други
Кой е Стоян Мълчанков?
Роден е в неврокопското село Скребатно. По време на ученето си в Солунската гимназия се включва в редовете на ВМОРО. Участник и челник на чета в Илинденско-Преображенското въстание. На два пъти задържан и осъждан на гибел, след което освобождаван. Учител, държавник и културен деятел, татко на шест деца. По време на Балканската война е челник на чета. Народен представител в -ото и . Близък другар с Пейо Яворов. По самодейност на Мълчанков се построява теснолинейката Саранбей (Септември) - Добринище, като концепцията е била тя да стигне до Неврокоп. Стоян Мълчанков е погубен на 22 април 1920 година
Заради наложените ограничавания по отношение на COVID-19 на самата дата не се организираха събития, а мероприятията по удостояване паметта на войводата са преместени за 19 септември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР