Утре, 16 септември, е първият учебен ден за 700 000

...
Утре, 16 септември, е първият учебен ден за 700 000
Коментари Харесай

40 000 деца върнати в клас, 2000 отново са напуснали

Утре, 16 септември, е първият образователен ден за 700 000 български възпитаници. Част от децата обаче още веднъж няма да пристъпят учебния предел. Търсят се 117 000, които са или в чужбина, или за тях няма никаква информация. Благодарение на Механизма за обсег, в последните две години 40 000 български възпитаници бяха върнати назад в класните стаи

Това е Ицко от 75- то учебно заведение в квартал " Факултета ". На 12 години е, в този момент ще бъде в пети клас. Ицко тръгнал на учебно заведение, след това майка му умряла и той напуснал. Екипът за обсег го намерил инцидентно на улицата. Живеел с прабаба си и вуйна си.
Радка Панайотова, педагогичен консултант в 75-то ОУ: Те излязоха съществени хора, пристигнаха на другия ден, тъй като би трябвало да подадат молба отначало това дете да се върне в учебно заведение и откакто го записахме, той не отсъства. Всеки ден го ревизирах, когато аз пропусна, той идва в стаята и споделя " Госпожо, аз съм тук, вие през днешния ден не ме проверихте ".
Ицко бързо се социализирал и настигнал съучениците си.

Българска национална телевизия: До кой клас ще учиш?

Ицко Лилянов, 5 клас: Мисля до 12-ти.
Другата история е на Емилиян Трайков.Той приключил първи клас, само че по-късно отпътувал с родителите си в Германия. Заради гибелта на родственик, фамилията се върнало в България и инцидентно мобилният екип разкрил детето. Родителите пък решили да останат.

Анелия Георгиева, майка на Емилиян Пуснахме една молба, одобриха го назад в учебно заведение и се вместо да е в шести клас, той е във втори. Българска национална телевизия Но имате предпочитание да учи? Естествено, аз имам още две деца, те са си изкарали класа, учат си.
Българска национална телевизия: Сега си се върнал в учебно заведение, харесва ли ти тук?

Емилиян Трайков, 2 клас: Да.
Българска национална телевизия: Кой предмет най-вече ти хареса в първи клас?
Емилиян Трайков, 2 клас: Български.
А съгласно статистиката- за последните две години 40 000 деца са върнати в клас, 2000 са отпаднали още веднъж. 87 000 български деца са отвън страната, къде са още 30 000 няма информация. Механизмът за обсег стартира да работи на ново ниво- освен да открива децата, а да ги задържа в учебно заведение.
Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката: За първи път предходната образователна година имаме три пъти по- малко деца, които са отпаднали от просветителната система и това е една наклонност, която успяхме да счупим спрямо предходните шест години и бихме желали да продължим в този дух и идната образователна година.
Тази образователна година за първи път са записани на учебно заведение нови 9000 деца. Сред тях има шестнадесет- и 17-годишни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР