Утре, 10 септември, излиза от печат новата книга на Виктор

...
Утре, 10 септември, излиза от печат новата книга на Виктор
Коментари Харесай

Виктор Суворов разкрива тактиката на СПЕЦНАЗ - тайната армия на Съветския съюз

Утре, 10 септември, излиза от щемпел новата книга на Виктор Суворов – СПЕЦНАЗ (Тайната войска на Съветския съюз).

За първи път документалното проучване със заглавие СПЕЦНАЗ излиза във Англия през 1987 година Заради защитавания в дълбока загадка термин и частите със особено предопределение (СпН), чието битие Главно разследващо ръководство отхвърля да признае, нито едно издателство не се осмелява да го разгласява в оригинал. В някогашния Съюз на съветските социалистически републики книгата се популяризира незаконно в превод от британски. Едва през днешния ден тя вижда бял свят и в Русия на съветски – само че към този момент главно модифицирана и допълнена от създателя.

В българското издание, което „ Факел експрес “ пуска от щемпел директно преди съветското, читателят ще откри самобитно продължение на популярните книги на Виктор Суворов „ Аквариумът “ (1997) и „ Основи на шпионажа “ (2016). „ Своеобразно “, тъй като ще научи някои нови, потресаващи детайлности освен за методите на работа на най-могъщото военно разузнаване в света, само че и за превъплъщенията на вездесъщия Спецназ в Путинова Русия. И освен в нея.

Авторът е приключил Киевското висше общовойсково командно учебно заведение, което е подготвяло офицери за руското военно разузнаване, и е работил и на трите нива на разузнаването – тактическо, оперативно и стратегическо.

В 66-а гвардейска образователна мотострелкова дивизия на Прикарпатския боен окръг Владимир Резун (Виктор Суворов) две години приготвя сержанти в тактическото разузнаване за ротите за дълбочинно разузнаване, които взаимодействат с частите на СпН, минават през същата подготовка, разполагат със същото оръжие и употребяват същата тактичност.

След това Резун служи в Разузнавателния отдел на щаба на Приволжкия боен окръг, където ревизира бойната подготовка на 808-а обособена рота на СпН. За да извършва тази задача, е било належащо освен да познава тактиката и въоръжението на частите на СпН, само че и да взе участие дружно с разузнавателно-диверсионните групи в ученията и тренировките им: скокове с парашут и безпределно дълги и изтощителни преходи в дъжд и сняг, в мраз и зной.

Вече под дипломатическо прикритие в резидентурата на ГРУ, създателят обикаля нощем какви ли не местности, с цел да набележи местата за тайници и за десант на разузнавателно-диверсионните групи, да дефинира направления към обектите с особена значимост и пътищата за евакуиране, да търси и вербува агентура на СпН.

Тази книга е неповторим доклад – и метод да разберете с детайлности службата в частите на СпН отвътре; тя е прям роман за елита на руските Въоръжени сили, цялостен с шокиращи детайлности – за бойците, които в тила на врага би трябвало да убиват ранените си приятели, бойците, които ненадейно се появяват там, където въобще не ги чакат, извършват си задачата и изчезват, бойците, които са способни да сковават живота на цяла страна.

И които са подготвени да жертват живота си, с цел да изпълнят поставената им бойна задача.

" СПЕЦНАЗ (Тайната войска на Съветския съюз) " е издадена у нас от „ Факел експрес “. Преводът от съветски е на Иван Тотоманов. Публикуваме в аванс откъс от глава 21, възложен особено за OFFNews.bg от издателството:

Тактиката на Спецназ

1

Преди да стартират бойни дейности оттатък фронтовата линия, подразделенията на Спецназ би трябвало да попаднат там по някакъв метод.

Началото на войната може да бъде предшествано от интервал на изострени връзки. Тоест от последователно или ненадейно утежняване на интернационалната конюнктура, когато връзките сред бъдещите воюващи страни стигат до последна степен на напрежение.

Войната обаче може да стартира и с ненадейно нахлуване без никакъв прелиминарен интервал, т.е. когато политическият барометър демонстрира ясно време, в което нищо (наглед) не предвещава колосален вихър.

Пример за интервал на изострени връзки може да е Карибската рецесия през октомври 1962 година, когато и руските, и американските въоръжени сили, в това число ракетно-ядрените, бяха в най-висока бойна подготвеност и във всеки миг някой можеше да даде команда да се натиснат алените копчета.

В оня миг човечеството за пръв път в историята си стигна до границата, зад която се обрисуваше всеобщо заличаване в световна нуклеарна война. Да благодарим на ориста, че този интервал не прерасна в трета (и последна) международна война.

За образец на начало на война без интервал на изострени връзки можем да посочим нахлуването на 40-а войска в Афганистан през 1979-а. Касапницата продължи 10 години. Но кой даже седмица преди началото є би могъл да допусна, че ще избухне страшна война, най-дългата в историята на Съветския съюз – и последната в историята му?

Преди началото на всяка война, без значение има ли интервал на изострени връзки, или не, е желателно да имаме най-малко дребна част военни диверсанти на територията на съперника.

При „ освободителните походи “, които Съветската войска предприе през втората половина на ХХ век, дребни подразделения на Спецназ постоянно се прехвърляха в регионите на идния спор авансово и започваха да работят още преди огромното навлизане. Така става в Унгария, в Чехословакия, в Афганистан.

Именно подобен е проектът за деяние и в огромната война против Запада. Начините за навлизане на вражеска територия са доста. Един образец. В непознато пристанище се разтоварва търговски транспортен съд, пренасящ дървен материал (освен с дървен материал, газ и петрол Съветският съюз нямаше с какво да търгува). През нощта група подготвени плувци се спускат във водата по въжена стълба, гмуркат се и плуват до дребна остаряла яхта, купена от дълго време от незнайно кого и закотвена на пристанището. Яхтата от дълго време не се употребява, само че никой не я пипа, тъй като е застрахована, а мястото є на пристанището е платено за години напред. И яхтата си се полюшва измежду другите яхти, остарели и нови, моторни и с платна. По пристанищата такива яхти има стотици и хиляди. На запуснатата яхта, става известно, има напълно удобни условия за живот, някой е оставил ресурси от консерви и вода за доста и доста дни. Радиоапаратурата на яхтата си работи, значи нямаме потребност от своя. Остава ни да чакаме и да следим – непрекъснато. При заплаха може да се изтеглим без проблеми – един от отсеците на трюма е продънен и наподобява на дребен басейн. През него може да се излезе в морето.

Диверсантите чакат своя час, само че не щеш ли идва сигнал да се изтеглят по същия метод: идва следващият транспортен съд с дървен материал и ги взема, тъй като този път войната е анулирана.

Ако не я анулират, бойците ще пристъпят към осъществяването на задачата си.

Същият вид в банален тип: същият транспортен съд влиза в пристанището, част от екипажа напълно легално излиза в отпуск да огледа забележителностите на града. На другия ден корабът си отпътува. Никой не пита какъв брой души са слезли на брега и какъв брой са се върнали на кораба. А всичко нужно на останалите на брега от дълго време е поставено в тайници от офицерите на ГРУ, които работят под дипломатическо прикритие.

Още един вид. Групите на Спецназ са на бойно дежурство на борда на руските търговски и риболовни кораби. Дежурството се свежда до лежане и спане, да наваксат освен към този момент пропуснатия сън, само че и бъдещото си недоспиване. Ако не пристигна заповед, ще лентяйстват чак до момента в който не се приберат у дома, в смисъл в родината. Но в случай че пристигна сигнал, по едно и също време, от доста търговски и риболовни кораби, ще слязат на вражеския бряг. Пътува си подобен транспортен съд в неутрални води, през нощта спускат надуваема лодка и с нея бойците стигат до брега.

На територията на врага в спокойно време пътуват руски влакове и руски тирове. В даден миг част от водачите, кондукторите, шафнерите и пасажерите може да изчезнат някъде. Съветски туристически групи може да дойдат в някоя непозната столица и да се настанят в хотел в самия център. Колкото до оръжието им – то от дълго време е в тайниците, поставено там от офицери на ГРУ, които се преструват на дипломати.

Групите може да дойдат на територията на съперника и от територията на неутрални страни. Едно от преимуществата в това е, че съперникът не следи границите си с неутралните страни толкоз внимателно, колкото границите с комунистическите страни. Пристигането на група на Спецназ от неутрална страна може да остане неусетно както за съперника, по този начин и за самата неутрална страна.

2

Прехвърлянето на подразделения на Спецназ в избран регион преди началото на бойни дейности може внезапно да усили възможностите за победа във войната. Но този вид страда от два съществени минуса:

– първо, ако открие диверсантите на своя територия, съперникът може да се сети накъде вървят нещата и да нанесе изпреварващ удар;

– второ, каквото и да правиш, по този метод не можеш да прехвърлиш огромни сили.

А руското командване приготвя за война десетки хиляди диверсанти. При всеки вероятен сюжет главната маса бойци на Спецназ би могла да бъде трансферирана във вражеския гръб не преди началото на войната, а чак когато тя избухне.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Съюз на съветските социалистически републики изхожда от предпоставката, че бъдещата огромна война може да е единствено нуклеарна: щом човечеството към този момент е разкрило тайната на нуклеарната сила и я е употребило за бойни дейности, значи по този начин и ще продължи.

Проникването на хиляди диверсанти в дълбокия гръб на съперника може да стане само със самолети. За тази цел системата на Противовъздушна отбрана на съперника би трябвало ненадейно и несъмнено да бъде изумена. Това е допустимо само с едновременен мощен нуклеарен удар по голям брой цели. И чак след този удар може да стартира всеобщият десант.

Разпределението на функциите е следното:

Разузнавателно-диверсионните роти (навремето са се наричали роти за разузнаване в дълбочина) на разследващите батальони на мотострелковите и танковите дивизии се вкарват в тила на съперника в полосата на действието на дивизиите си на дълбочина до 100 километра.

Отделните роти на Спецназ на общовойсковите и танковите армии работят в полосата на деяние на армиите си в дълбочина 100 до 500 километра от фронта.

Бригадите на Спецназ на фронтовете работят в полосата на фронтовете си в дълбочина 500 до 1000 километра от предния завършек на фронта.

Бригадите на Спецназ на флотовете – в океаните и моретата и по бреговете им.

Полковете на Спецназ, които са подчинени на Върховното основно командване, както и агентурата на Спецназ – по целия свят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР