Утре (1 септември) ще бъде обявена обществена поръчка за строителството

...
Утре (1 септември) ще бъде обявена обществена поръчка за строителството
Коментари Харесай

На 1 септември обявяват обществена поръчка за строителството на тунел Железница



Утре (1 септември) ще бъде оповестена социална поръчка за строителството на тунел " Железница " на Автомагистрала " Струма ".

Поръчката ще бъде с три обособени позиции - по една за строителството на пътни уреди и асфалтови действия за прави от 2 км преди и след тунела и самото подземно оборудване.

Това разгласи министърът на районното развиване и благоустройство по време на форума " Да! На българската стопанска система ", който се организира в Благоевград.

Пред представители на бизнеса, централната и локална власт Нанков е подчертал върху завършването на автомагистралата, която ще даде нови благоприятни условия за развиване.

Според него реализацията на огромни инфраструктурни планове с изключение на очаквания поражда и огромни разногласия и страхове. Той даде образец със строителството на Автомагистрала " Струма " в Кресненското дефиле, където еколозите слагат като задача номер едно опазването на природата и биоразнообразието, притежателите на крайпътни кафенета и заведения за хранене са загрижени за бизнеса си, феновете на рисковите спортове се тревожат за рафтинга по река Струма, а жителите на околните села се питат по какъв начин ще стигат до нивите си.

" Нашата задача е да намерим баланс сред тези ползи и да вземем държавническо решение. От една страна да не загубим европейското финансиране, тъй като в случай че до май-юни 2019 година няма строително решение, ще би трябвало да довършим автомагистралата с пари от бюджета, или да връщаме получените средства за построените прави и по едно и също време с това би трябвало да подсигуряваме опазването на природата ", означи Нанков.

Той добави, че и 5-те препоръчани разновидността на трасе на автомагистралата през дефилето минават през предпазените зони " Кресна-Илинденци " и " Кресна ", което изисква система от скъпи ограничения за запазване на редките и предпазени типове. По думите му обаче, от първостепенно значение е да се подсигурява безвредното напредване на хората.

Министърът подсети, че Кресненското дефиле, наред с правата Русе-Бяла, води черната статистика по брой на починалите през 2016 година

" Средногодишно там стават 50 произшествия, като 30 от тях са тежки и всеки ден закъснение на плана слага под въпрос сигурността и здравето на стотици хората ", безапелационен бе той.

Нанков означи, че строителството на Лот 3.2 от Автомагистрала " Струма " не трябва да се отсрочва, само че огромният въпрос е от кое място да минава трасето. Той подсети, че преди всичко е класиран плана за строителство на така наречен " полуизточен вид ", при който в посока Гърция се резервира остарялото трасе, а в противоположната се построява ново, изнесено на изток.

" Този вид беше класиран преди всичко във връзка с всички параметри - екологосъобразност (ОВОС-ът му получи най-висока оценка), икономическа целенасоченост и сигурност. Нека не забравяме, че каквото и да вършим - пътища, автомагистрали, язовири, би трябвало да подсигуряваме сигурността популацията, тъй като това не е самоцелна инфраструктура. Тя би трябвало да служи на индивида и да не заплашва неговия живот и здраве ", безапелационен бе той.

Министърът разсея и паниките на локалните хора е, че при създаване на Лот 3.2 от Автомагистрала " Струма ", бизнесът край настоящето трасе ще замре.

" Класираният преди всичко вид планува основаване на три зони за отдих и търговия, където хората ще могат да оферират творби от тях мед, плодове, зеленчуци. Те ще имат електричество, водопроводна и канализационна мрежа, пречиствателни станции за отпадни води. Едната площадка е на обходния път на Кресна в посока Кулата и е с повърхност 17 декара. Другата е 19 дка и ще бъде на 2 километра след пътен възел " Кресна " по новото трасе в посока София ", изясни Нанков.

Към плана ще бъде добавена и трета зона за отдих край Симитли, която ще е с повърхност към 10 декара. За улеснение на популацията и с цел да не бъде нарушен нормалният му метод на живот, са планувани пет напречни връзки сред две направления на придвижване - пътните възли " Симитли ", " Полето ", " Мечкул ", " Стара Кресна " и " Кресна ". Предвижда се и построяването на пътна връзка със съществуващия път Е79 при започване на обходния път на гр. Кресна.

" Аргументите ни, с които ще отидем на публичните разисквания на 11 септември са, че сме се погрижили за безусловно всички страни в процеса - помислили сме за хората от локалната общественост - по какъв начин да стигат до нивите си, помислили сме за локалните производители на аграрни производители и екологията. Целта ни е да реализираме сигурност и сигурност при всички съображения от екологична и икономическа позиция ", разяснява Нанков. Той означи, че в тази ситуация нито екологичният, нито икономическият, нито обществения миг би трябвало да са водещи, тъй като би трябвало да има баланс. " Този, който взема решение и носи и отговорност. Едно са експертните решения, друго са мненията в обществените мрежи, форумите и някои медии ", сподели още Нанков.

Според него в случай че всички процедури се изпълнят според графика няма спънка през месец май 2019 година ще има решение за определен реализатор, с цел да се осъществя сполучливо плана.

Министър Николай Нанков увери, че при реализация на " полуизточният вид " на трасето ще се извърши рехабилитация на съществуващия път към Кулата, който ще се разшири и обезопаси с изправяне на завой.

По време на форума Почетният ръководител на Камарата на строителите в България инж. Симеон Пешов разгласи основаването на предприемчив комитет за публично съдружие " Да спасим екологията на Кресненското дефиле ". В него ще вземат участие представители на КСБ, специалисти от Лесотехническия университет и други

От своя страна министър Николай Нанков осведоми, че Агенция " Пътна инфраструктура " ще отпусне 1 млн.лв. за обезщетително залесяване над Кресненското дефиле. Пред публицисти ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " изясни, че парите ще бъдат отпуснати на Министерството на земеделието и храните с гледище средствата да се насочат предпочитано за залесяване на засегнатите от пожара площи в Кресненското дефиле.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР