Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на

...
Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на
Коментари Харесай

Парите от ЕС вдигат икономиката с 4,9%

Усвояването на парите от Европейски Съюз ще докара до растеж на стопанската система общо с 4,9% през идващите три годни. Това се показва в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите за интервала 2018-2020 година Това се дължи главно на предстоящите позитивни резултати на капиталовите разноски при осъществяване на европроекти върху производството в страната, а оттова и върху частното ползване и вложения. В резултат на усъвършенстваната икономическа обстановка се чака частното ползване ще се увеличи с 5,9% по отношение на базисния сюжета за развиване на страната без пари от Европейски Съюз, а кумулативният растеж на частните вложения ще доближи 20,5% към 2020 година

Съществени отрицателни трендове в посока ускорение на инфлацията вследствие на усвояването на парите от Европейски Съюз не се чакат, макар че въпреки всичко инфлацията ще нарасне с 1,1 процентни пункта по отношение на базисния сюжет без фондовете на Европейски Съюз. Средствата от Брюксел ще имат очебийно позитивно въздействие върху пазара на труда в страната. В резултат на усвояването на парите от Европейски Съюз се чака към края на 2019 година заетостта да се усили със 7,8% по отношение на базисния сюжет, а безработица да падне с 3,6 процентни пункта. Този резултат върху пазара на труда ще се генерира както директно, по този начин и индиректно, т.е. от една страна се регистрират резултатите от директната интервенция на пазара на труд (чрез стратегиите и ограниченията за основаване на претовареност и преквалификация на работната сила), а от друга са отразени и упованията за развиване на пазара на труда вследствие на нарасналата икономическа интензивност, показват специалистите от МФ.

Търговското салдо на страната също ще бъде повлияно от плануваното асимилиране на парите от Европейски Съюз, като в средносрочен проект ще се следи по-бързо повишаване на вноса (+11,5%) по отношение на темпа на повишаване на износа (+0,7%). Това е обвързвано с по-високия предстоящ напредък на приходите и повишеното произвеждане, което е мощно подвластно от вноса на първични материали. Поради тази причина чистият резултат върху настоящата сметка на страната в средносрочен проект се чака да бъде негативен (влошаване от -5,7 пр.п. от Брутният вътрешен продукт по отношение на базисния сценарий), само че в дълготраен проект този негативен резултат ще понижава вследствие на усъвършенстваните конкурентни позиции на българската стопанска система.

Ефекти от асимилиране
на средствата от Европейски Съюз

Показател Ефект към 2020 година
Ръст на Брутният вътрешен продукт +4,9%
Износ +0,7%
Внос +11,5%
Текуща сметка, % от Брутният вътрешен продукт -5,7 пр.п.
Частно ползване +5,9%
Частни вложения +20,5%
Заетост (15-64 г.), хиляди +7,8%
Безработица (15-64 г.) -3,6 пр.п.
Средна работна заплата +3,3%
Инфлация +1,1 пр.п.
Бюджетен баланс, % Брутният вътрешен продукт +0,4 пр.п.

Прогноза на МФ
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР