Устройственият план на Борисовата градина се очертава като следващата точка

...
Устройственият план на Борисовата градина се очертава като следващата точка
Коментари Харесай

Всички са срещу плана за Борисовата градина

Устройственият проект на Борисовата градина се обрисува като идната точка на огромно напрежение в София. В първите дни, откакто планът на " Ковачев архитекти " беше оповестен, против него заваляха възражения от всички страни. Абсурдното е, че до момента в който спортният министър Красен Кралев недоволства, че са порязани желанията за разширение на спортната инфраструктура, жители виждат в проекта зелена светлина за огромно строителство. Критики към този момент насочи и община " Средец ", която е една от три районни администрации, под чиято настойчивост е паркът.

На пръв взор планът основава усещане, че подхожда консервативно към зелената система на парка и не планува съществено строителство, в противен случай - предлага изместване на огромна част от спортните обекти в градината в периферията й - към гара " Пионер ". Изрично е посочено, че ново строителство няма да има и че задачата е градината да се възвърне оптимално покрай историческия си тип. Изключение прави само желанието за създаване на музей " Зелената памет на София " на мястото на съществуваща постройка до автокъща " Капитолия ".

Граждани, обединени в групата " Да спасим Борисова градина ", виждат в проекта тъкмо противоположното - кухи обещания да не се строи върху частни терени, заграбени преди време благодарение на общината, и ново строителство, маскирано като " възобновяване на историческия тип ". Този проект не е защитил нито един обществен интерес в името на частните, които точно посредством този проект ще се бетонират во веки, написа във Facebook Гергана Пирозова. Тя припомня, че проектът не може да възвърне къпалнята " Мария Луиза ", тъй като тя е частна. Същата е обстановката и с телевизионната кула, която пожелателно в проекта би трябвало да стане атракция за жители.

" Спортна София " също е частна, тя ще се намърда на гара " Пионер " с четири нови здания и голям брой уреди. До Маймунарника, върху терен с неизяснена благосъстоятелност, проектът планува застрояване на три триетажни здания с стеснен достъп, т.е. ограда и билети (частен), тъй като през 1936 година там имало климатично учебно заведение. Какво е предназначението на тези три нови здания проектът мълчи. Защо ли? На кой вложител е обещан този вкусен терен от 9128 кв. м до Къпалнята? ", пита Пирозова.

Големи проблеми с проекта има и спортният министър Красен Кралев. Според него в документите има много грешки по отношение на урегулираните поземлени парцели, като се смесва частна и държавна благосъстоятелност. Той предизвести, че ще апелира до Върховен административен съд, в случай че би трябвало, тъй като проектът съществено се разминава с желанията на министерството за развиване на спортната инфраструктура в Борисовата градина, а то е един от най-големите притежатели на парцели в нея. Според плана на стадионите в парка ще може единствено да се сложат преносими козирки над трибуните, а " Спортна София " и конната база ще се реалокират в региона на гара " Пионер " и Ловния парк.

" Под управлението на ММС са Националният стадион " Васил Левски ", стадион " Българска войска ", тенис зала " София ", столичният колодрум " Сердика ", някогашният стадион " Юнак " и тенис комплекс " Академик ". За нито един от тези парцели Подробен устройствен план не е отредил независими урегулирани поземлени парцели. Ако бъдат обособени такива, ще може да се дадат и съответни параметри за застрояване, съобразени с нуждата за развиването на спортната ни база. Ако не се построят нови уреди, съществуващите сега няма да бъдат годни за осъществяване на спортни събития напълно скоро ", сподели спортният министър. Той удостовери, че проектът пречи на желанията да се прави нов съвременен стадион на територията на стадион " Българска войска ".

Община Средец също към този момент съобщи забележки. Оттам също като " Да спасим Борисова градина " предизвестяват за проблем със собствеността на земята, където се планува възобновяване на климатичното учебно заведение, също така не са съгласни да се мести " Спортна София ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР