Устройствата и системите, които използваме, сякаш се променят или актуализират

...
Устройствата и системите, които използваме, сякаш се променят или актуализират
Коментари Харесай

Технологичните термини, които всеки трябва да знае

Устройствата и системите, които използваме, като че ли се трансформират или актуализират съвсем всекидневно. Тъй като животът ни става все по-взаимосвързан, към софтуерния речник се прибавят редица нови думи и изречения.

Някои от тях към този момент се появиха в " Интернет на нещата: Захранване на цифровата стопанска система " - специфичен отчет на CNBC, който преглежда по какъв начин интелигентните технологии коренно трансформират метода ни на живот.

Изкуствен разсъдък

Изкуственият разсъдък, или ИИ, е термин, който може да значи разнообразни неща за другите хора. Той " дава опция на машините да се учат от опита, да се приспособяват към нови обстановки и да извършват задания, сходни на човешки ", съгласно аналитичната компания SAS.

Автономно транспортно средство

Превозно средство, като кола или камион, което употребява технология и датчици за ръководство без нужда от човешка помощ. Uber, Tesla и Hyundai са единствено част от огромните компании, които създават технологии за самоуправление.

Биометрични данни

Министерство на вътрешната сигурност на Съединени американски щати разказва биометричните данни като " неповторими физически характерности ", които могат да бъдат употребявани за " автоматизирано различаване ". Мислете за пръстови отпечатъци, сканиране на ириса и гласово различаване.

Блокчейн

Разпределена цифрова (счетоводна) книга, която записва транзакции. Вместо разнообразни страни в транзакция, водещи лични записи на тази договорка - които евентуално могат да се разграничават и да провокират комплициране - технологията блокчейн основава един " главен " запис. Той не може да бъде променян, откакто транзакцията е записана.

" Всички страни би трябвало да дадат единодушие преди да се добави нова транзакция в мрежата ", споделя софтуерният колос IBM.

Технологията блокчейн е и в основата на множеството криптовалути (като Bitcoin) и е от огромна изгода за банковия и финансов бранш.

Изчислителни облаци

Терминът " изчислителни облаци " се употребява все по-често през последните няколко години. Microsoft Azure го разказва като " снабдяване на компютърни услуги " като програмен продукт, сървъри, складове и бази данни, по интернет или " облак ".

Безконтактен

Метод за заплащане на артикули и услуги, без да се употребяват пари в брой. В България технологията за безконтактно заплащане нормално се употребява при извършване на покупки в огромни търговски вериги или квартални магазини, разполагащи с POS терминал, като оптималната сума за заплащане по този метод е 25 лева

Безконтактната технология за заплащане може да бъде включена в редица устройства - от дебитни и кредитни карти до смарт часовници и смарт телефони.

DDOS

DDOS значи Разпределен отвод на услуга. Британската Национална организация против престъпността твърди, че DDOS офанзивите се случват, когато група от " компрометирани, следени компютри " изпращат известия на различен компютър или сървър по едно и също време.

Съобщенията се изпращат несъзнателно - т.е. без единодушието на притежателя на компютъра. DDOS офанзивите са злонамерени и могат да накарат уебсайтовете да се забавят и да се срутен, което ги прави недостъпни за потребителите.

Финтех

Терминът произлиза от обединяването на думите " финансов " и " софтуерен ". Финтех " разказва потреблението на технологии за даване на финансови услуги и артикули на потребителите ", съгласно Централната банка на Ирландия.

Такива да вземем за пример са мобилното банкиране и безконтактните заплащания.

Хидропоника

Хидропониката се отнася до " науката за развъждане на растения, без да се употребява почва, като се хранят с минерални хранителни соли, разтворени във вода ", изяснява английското Кралско градинарско сдружение.

Някои хидропонни системи се намират подземен и употребяват LED технология за развъждане на култури като микро зеленини и листа от салати през цялата година.

Интернет на нещата

Интернет на нещата е обединение на " физически и виртуални светове, създавайки интелигентни среди ", съгласно Европейския съюз. Мислете за устройства, които са свързани с интернет и могат да споделят едно с друго.

Пример за това е термостат във вашия дом, който контролирате със смарт телефона си, до момента в който сте в офиса.

Преносими устройства

Преносимата технология включва устройства като смарт часовници и фитнес ленти. Тези устройства нормално са свързани с интернет и могат да извършват редица задания - от заплащане на артикули и услуги, употребявайки безконтактна технология до наблюдаване и анализиране на основни здравни индикатори (кръвно налагяне и т.н.) на потребителя. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР