Устройства като USB флашките, забавните онлайн тестове, спящите акаунти, разширенията

...
Устройства като USB флашките, забавните онлайн тестове, спящите акаунти, разширенията
Коментари Харесай

6 киберзаплахи, които не трябва да пропускаме

Устройства като USB флашките, занимателните онлайн проби, спящите сметки, разширенията за браузъри и други „ нещица ” могат да са рискови и е значимо да не ги пропуснем

Трябва да сме доста внимателни при закачването на USB устройство към компютъра, в случай че не сме безусловно сигурни от кое място е (снимка: CCO Public Domain)

Когато се приказва за киберсигурност, най-често се сещаме за събития, които влизат в заглавията на вестниците – откраднати персонални данни на милиони хора, пробиви в отбраните, сринати уеб сайтове, похищение на компютри и откупи. Има и неща, за които не се замисляме. Сред тях са USB флашките, занимателните онлайн проби и други Но те също могат да са рискови, предизвестява Wired. И е значимо да не ги пропуснем. Ето защо би трябвало да внимаваме.

USB флашките

Малката USB флаш памет не наподобява доста рискова, само че тези портативни устройства могат да съставляват огромна опасност. Трябва да сме доста, доста внимателни при закачването на USB устройство към компютъра, в случай че не сме безусловно сигурни от кое място е.

Дори в случай че USB флашката не е конфигурирана да освобождава някакъв „ потребен товар ” (програмен код) при свързването с компютъра, тя може да носи прикрити вируси. Прихващането им е толкоз елементарно, колкото от атачмънти в имейли – разчита се на любознанието.

Спящи сметки

В тази бърза, хиперсвързана ера е прекомерно елементарно да забравим за всички приложения за обществени медии, проучване на езици, търсене на работа и други уеб сайтове, които сме изтеглили, конфигурирали и употребявали. Но всеки акаунт, който оставим да „ събира прахуляк ”, е отворена врата, през която евентуално може да влезе хакер.

Тези профили е нужно да бъдат изключени, а не просто да се деинсталира съответното приложение, и всеки внимателен кибер-потребител би трябвало да отдели нужното време за задачата. Защо? Защото в случай че оставим профила си, а някой ден системата бъде хакната, нашите данни ще са към момента там, в „ облака ”, в хакнатата система – нашите фотоси, имейли, че и друга информация.

Също по този начин си коства да се прави постоянен одит на приложения и услуги от трети разработчици, свързани с главните сметки – да вземем за пример, приложения за запознанства, които са свързани към Фейсбук профила, или имейл приложения, свързани с акаунта в Гугъл. Те са плодородни за хакерите, тъй като им сервират на тепсия повече цели.

Разширения на браузъра

Правилните разширения на браузъра могат да прибавят потребна функционалност и да оказват помощ на ежедневната ни работа в мрежата, само че тези добавки би трябвало да бъдат тествани като всеки различен програмен продукт – в края на краищата те имат привилегията да виждат всичко, което вършим онлайн, в случай че желаят.

Едно такова уголемение може да ни прави доста потребна работа, само че и да продава данните ни за това, което вършим в интернет – какво търсим, къде сърфираме, какво пишем и на кого. Резултатът варира от досадни подскачащи реклами до появяването на нежелателен програмен продукт в компютъра. Най-добре е да се понижи броят на конфигурираните разширения до най-малко и човек да се придържа единствено към разширенията, които познава и на които има доверие.

Забавни онлайн проби

Тестове и викторини във Фейсбук ни заливат с изкушения – по какъв начин ще изглеждаш на 101 години, кой е домът-мечта за теб, на коя звезда приличаш… Е, може да наподобяват безобидно развлечение – и някои от тях са, само че могат и да се употребяват за събиране на персонални данни, които в действителност не осъзнавате, че безрезервно раздавате.

Обичайно тези викторини се употребяват за създаване на по-подробни профили на хората и техните другари, като се събират освен отговорите на самите проби, само че и друга информация, съхранявана в обвързваните сметки във Фейсбук. Обърнете внимание също какъв брой постоянно тези занимателни викторини изискват персонални данни.

Бъдете деликатни към всичко, което изисква персонална информация или персонални фотоси – замисляйте се защо друго може д се употребява, с изключение на за занимателната игра.

„ Щедри ” фотоси

Няма нищо неприятно в публикуването на фотоси в обичаните обществени канали, само че човек би трябвало да се замисля два пъти за информацията, която другите хора могат да добият от неговите фрагменти – за онази, другата информация, която е оттатък това, което желаеме да покажем на света. Едно селфи може да покаже по какъв начин човек наподобява с, да речем, лилава перука, само че има и такива особи, които ще видят по-скоро детайлностите от интериора, по какъв начин наподобява домът му, какво скъпо има или би могло да има в близост.

Наред с това доста приложения, като Instagram и Фейсбук, автоматизирано събират данните за местоположението, вградени в фотосите. Така една споделена фотография може да издаде повече, в сравнение с ни се желае да знае светът за нас – по какъв начин наподобява домът ни и къде се намира. Удобно за крадците, нали?

Умният дом

Все повече ще ни ухажват с предложения за умния дом, само че в случай че не го пазиме мъдро, рисковете са големи. Един интелигентен, обвързван бойлер със слаба отбрана може да бъде употребен за навлизане в цялата компютърна мрежа в дома с всички произлизащи от това последствия. Какво би последвало?

Възможно ли е умната заключваща система на входната врата да не пусне притежателя на дома да влезе вътре? – Възможно е. Възможно ли е охранителните записи да не са „ видели ” никого в дома по време на обира? Възможно е…
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР