Устремът България да влезе в Банковия съюз и в Единния

...
Устремът България да влезе в Банковия съюз и в Единния
Коментари Харесай

Депутатите подготвят правната рамка за влизане в Банковия съюз

Устремът България да влезе в Банковия съюз и в Единния контролен механизъм, наподобява, въпреки всичко е съумял да консолидира политиците от всички парламентарни партии. Поне такова усещане остави съвещанието на бюджетната комисия в Народното събрание, което се организира на 6 декември 2018-а. Бяха признати промените в Закона за Българска народна банка, а посредством негови текстове - и в Закона за кредитните институции. Така се основава правната основа за кандидатстването на България за Банковия съюз и за Единния контролен механизъм.

Да напомним, че с цел да може една страна да влезе в Банковия съюз, първо нейното законодателство би трябвало изцяло да дава отговор на условията на европейското банково законодателство. Освен това би трябвало да има и експлицитни нормативни разпореждания, даващи право на ЕЦБ да извърши обзор на качеството на активите на определени от нея банки в страната претендент, а при нужда и да им наложи надзорни ограничения или рекомендации. Иска се още в нормативната уредба на страната претендент да има експлицитни задължения, че след влизането й в Банковия съюз всички кредитни институции и други поднадзорни лица ще се подчиняват директно или индиректно на наредбите на ЕЦБ. Е, с осъществяването на всички тези условия се урежда с приемането на измененията в Закона за Българска народна банка и в Закона за кредитните институции, за които става дума и които бяха гласувани на второ четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси на 6 декември.

В тези промени има експлицитни текстове, които да не разрешават на Българска народна банка да кредитира освен българските държавни и общински институции и предприятия, които са държавна или общинска благосъстоятелност, само че също и сходни институции и предприятия на Европейския съюз и на страните членки. На пръв взор вероятността Българска народна банка да кредитира директно Европейската комисия или примерно общината на Брюксел наподобява неуместна. Но с цел да бъдат спазени европейските правила, по които работи ЕЦБ, такава възбрана би трябвало да съществува категорично и в Закона за Българска народна банка.

В измененията в Закона за Българска народна банка е пропуснато да се извърши една от рекомендациите на ЕЦБ във връзка с независимостта на Българска народна банка. Става дума за опцията членовете на УС на Българска народна банка да могат да апелират предварителното си освобождение пред способен съд. За момента такова право има единствено шефът. Промените не плануват към този момент то да се популяризира и върху останалите членове на Българска народна банка. Но в случай че ЕЦБ продължи да упорства за това, такова право бързо може да бъде обещано с смяна в закона.

Приетите от бюджетната комисия промени дават нужните пълномощия на ЕЦБ да извърши в България обзор на качеството на активите и след възможното ни влизане в Банковия съюз да реализира директен и индиректен контрол върху целия български банков бранш. Тук е значимо да се посочи, че банките, които са получили надзорни рекомендации в хода на този обзор или са вкарани под някаква форма в процедури по преструктуриране, при влизането на България в тези механизми ще попаднат под директния контрол на ЕЦБ - без значение от размера на активите си.

С измененията в Закона за кредитните институции се дава и право на Българска народна банка да реализира по-строг надзор във връзка с избора на членове на управителните органи на банките. Въвеждат се и спомагателни пълномощия за надзора във връзка с ограничение на банковия и ликвиден риск. Предвидена е и опция Българска народна банка да стартира да събира от банките надзорни такси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР