Устойчивото социално-икономическо развитие на селските райони е свързано с подобряване

...
Устойчивото социално-икономическо развитие на селските райони е свързано с подобряване
Коментари Харесай

Устойчивото развитие на селските райони е свързано с подобряване на инфраструктурата и научната дейност

Устойчивото социално-икономическо развиване на селските региони е обвързвано с възстановяване на съществуващата инфраструктура, качеството на предлаганите услуги за популацията и научната активност. Тази позиция показаха заместник-министрите на земеделието Стефан Бурджев и Иван Христанов по време на форума „ Развитието на зелените райони на България и промишленостите за здравословен живот – благоприятни условия и провокации “ в Плевен.

“Една от главните цели на управлението на Министерството на земеделието е превъзмогването на тези разлики и постигането на резистентен напредък както на Северозападния район, по този начин и на селските региони.”, уточни заместник-министър Бурждев. По думите му заложените интервенции в Стратегическия проект целят да трансфорат селските региони в по-привлекателни за бизнеса и за живеене. Той напомни, че в Стратегическия проект са заложени и интервенции, чиито възможни бенефициенти са земеделските стопани, преработватели от хранително-вкусовата индустрия, къси вериги на доставки.

Той уточни, че Плевен има капацитет да се развие като новаторски теоретичен център в областта на аграрните науки за Северозападния регион и да се възползва от заложената в Стратегическия проект поддръжка за оперативни групи в границите на Европейското партньорство за нововъведения, като тази поддръжка ускорява връзките сред земеделското произвеждане и изследователската активност посредством планове с капацитет за нововъведения.

Заместник-министър Христанов съобщи, че там може да бъде построен учебен център, който да сплоти напъните на редица просветителни институции и да работи в областта на развойната активност. По думите му сходна инфраструктура от дълго време липсва е района, а тя ще способства както за напредъка на науката, по този начин и понижаване на миграцията от региона към столицата. „ Технологичен парк в Плевен, комбиниран с струпване на академична общественост е причина за поощряване на развойна действия “, разяснява заместник-министърът. Според него мощното висше обучение е причина за развиване и на междинното, и на главното.

„ За нас е значимо районът да се развива, тъй като той е структуроопределящ за земеделието “, акцентира заместник-министър Христанов. Той добави, че там има 4 института, които е добре да обединят напъните си Българска академия на науките, Софийския университет и други и по този начин синергичния резултат ще надмине самостоятелните старания.

Тема на полемиката бе и Стратегическия проект, като заместник-министрите Бурджев и Христанов акцентираха, че в него с изключение на финансирането от Европейски аграрни фонд за развиване на селските региони за първи път се залага национално съфинансиране размер на 60%, при минимално 15% до момента, което е един от най-големите проценти съфинансиране от всички страни в Европейски Съюз.

„ В резултат на ползотворната и добре проведена работата на целия екип на Министерството на земеделието Стратегическият проект получи висока оценка от Европейска комисия, която го оцени като уравновесен и добре структуриран “, сподели той в умозаключение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР