Устойчивото развитие на бизнеса не е въпрос на избор, а

...
Устойчивото развитие на бизнеса не е въпрос на избор, а
Коментари Харесай

Жаклин Цочева: Устойчивото развитие не е въпрос на избор, а необходимост

Устойчивото развиване на бизнеса не е въпрос на избор, а е нужда.

Това съобщи шефът „ Корпоративни връзки, регулаторни въпроси и стабилно развиване “ в Кока-Кола ХБК България Жаклин Цочева, която взе присъединяване във форума ESG - Investing in our future, проведен от

" В продължение на доста години ние правихме дребни стъпки в посока към устойчивото развиване, тъй като огромната смяна постоянно е сложна. Но посоката на устойчивото развиване е значима за всеки един от нашите чиновници - от най-високото до най-ниското равнище ", добави тя.

Кока-Кола ХБК България отстоява позицията, че в случай че желаеме да имаме бизнес, той би трябвало да бъде резистентен и това не е въпрос на избор, сподели още тя.

По думите ѝ, това е единственият метод да бъдат реализирани задачите за чисти нулеви излъчвания до 2040 година, заложени от компанията, както и 100-процентова събираемост на опаковките до 2030 година

" Ние сме листната компания и оперираме на 29 пазара на три континента. На световно равнище ние успяхме да понижим въглеродните си излъчвания с 30% предходната година, до момента в който в международен мащаб равнището им се покачва приблизително с 11.3%.

Постигаме го по разнообразни способи, само че един от значимите детайли е потреблението на възобновими енергийни източници. Заводът ни в Банкя, да вземем за пример, е захранван на 100% със зелена сила. Този в Костинброд също върви в тази посока ", съобщи Жаклин Цочева.

По думите ѝ, компанията е съумяла да понижи с 16% и потреблението на вода за индустриални потребности. Опаковките на продуктите ѝ, които се създават в завода в Банкя, към този момент са на 100% рециклируеми.

" Важно е да кажем, че с изключение на произвеждане, ние се занимаваме и с продажби, и с търговия. 4600 от хладилниците на компанията от тази година ще бъдат от ново потомство, което значи, че изстудяването на 250 питиета от половин литър на ден ще изразходва единствено 1.83 киловатчаса - по-малко от една 100-ватова крушка ", разяснява още тя.

Жаклин Цочева обърна внимание и на връзката с потребителите и дистрибуторите. Компанията залага редица критерии за резистентност, на които нейните дистрибутори би трябвало да дават отговор.

" Потребителите са задоволително добре осведомени, че би трябвало да живеем стабилно, да опазваме околната среда и да се грижим за общностите към нас.

Но, все пак, работим извънредно мощно за подобряването на тази осведоменост, започвайки от себе си и от нашите чиновници, които са към 3000 души ", сподели още Жаклин Цочева.

Кока-Кола ХБК България има две огромни корпоративни акции. Едната е обвързвана с поддръжката за младежите в развиването им и първите им кариерни стъпки. В последните осем години в нея са взели участие 470 ментори от компанията, които са говорили пред общо 23 000 младежи.

Втората значима акция е програмата " Моят зелен град ", която работи към този момент 16 години. Тя е обвързвана с възобновяване и възстановяване на околната среда. Там вземат участие доброволци дружно с техните фамилии.

" Корпоративната обществена отговорност е доста значима част от тактиката ни за стабилно развиване. За последната година имахме 1000 индивида, които се включиха в Голямото разчистване на България и събраха над 850 тона битов боклук и 650 тона разделно събран боклук.

За тези 16 години сме почистили повече от 30 километра на морския бряг и сме залесили над 7 декара в страната ", сподели още Жаклин Цочева.

Според нея, когато една компания си слага цели за стабилно развиване, тя би трябвало да е наясно с характера на бизнеса си, с това какъв брой чиновници има и така нататък, само че най-важна е връзката на всички равнища в йерархията.

" Устойчивото развиване е работа на всеки в компанията. Много значимо нещо обаче е и намирането на положителни консултанти, които да оказват помощ с експертизата, нужна за построяването на една цялостна тактика ", сподели още Цочева.

ESG - Investing in the future се организира с поддръжката на Yettel, ОББ, Филип Морис България, Кока-Кола ХБК България, Аксенчър България, Кауфланд България, Летище София и Българска фондова борса.

Повече за събитието можете да откриетевиканалите на Darik Business Review.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР