Устойчивото градско развитие набира сила като комплексен подход за решаването

...
Устойчивото градско развитие набира сила като комплексен подход за решаването
Коментари Харесай

Малина Крумова: Градските проблеми трябва да се решават комплексно, а не самостоятелно


Устойчивото градско развиване набира мощ като сложен метод за решаването на проблемите в градовете, които са характерни с това, че в тях са съсредоточени доста хора. Проблемите би трябвало да се преглеждат сложно, а не независимо. Затова е от ден на ден значимо да преглеждаме градовете като системи, тъй че да може да решаваме транспортни проблеми, екологични, проблеми свързани с естетиката, със общественото развиване и личностното създаване на всеки един от нас. Това сподели по време на интернационалната конференция „ Устойчиви градове – нови благоприятни условия и провокации пред общините “ заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ За в бъдеще посоката е към все по-умни градове – автоматизация интелигентни градове. Иновациите в посока градското развиване са все по-важни, само че също по този начин и обичайните неща като възобновяване на жилищния фонд, енергийната успеваемост, понижаване на енергийната взаимозависимост на градовете, които използват доста сила с икономическите си действия и естествените си условия за живот “, добави Крумова.

На въпрос на БГНЕС дали би трябвало да се мисли механизъм, по който голямата централизация на хора в София да се понижи, Крумова акцентира, че никой не може да ни наложи къде да живеем, а би трябвало да се работи в посока крайградските региони и градовете от страната да станат привлекателни за хората.

„ Забелязват се трендове, изключително млади фамилии с дребни деца, които търсят по-спокоен метод на живот, по-сигурен метод на живот да търсят своето развиване в по-малките обитаеми места. Не можем да спрем притегателната мощ на огромните градски ареалии. Интересното ще бъде дали ще успеем да ги създадем такива, че по едно и също време да са комфортни за живот и за икономическо развиване, т.е. за личностно развиване - професионално, културно и всякакво друго “, добави още тя.

Във връзка с това стана ясно още, че през 2030 година трима от всеки пет души ще живеят в градовете, а популацията в гетата ще скочи до 2 милиарда души в международен мащаб. Според националния шеф на Habitat for Humanity Bulgaria Минчо Бенов повода за тази наклонност е търсенето на личностното благополучие и реализирането на пазара на труда, което се случва в огромните градове. Той посочи част от проблемите, пред които сме изправени като страна-членка на Европейски Съюз.

„ Влошената досегаемост на жилищата в огромните градове. Всички знаем по какъв начин се отразява вътрешната миграция на цените на жилищата в градовете, които са привлекателен център за вътрешна миграция. Второ – претъпканост и то не в избран град, а в фамилните жилища. В България младежите сред 25 и 34 години, които още живеят с родителите си са 52.8%. Ние сме на второ място в Европейски Съюз. Преди нас е единствено Словакия с 56.6% “, подчертава Бенов.

Той акцентира, че по-плашещите проблеми са свързани с превръщането на градски квартали в гета и противозаконното жилищно строителство в тях, както и неналичието на задоволително обществени жилища.

Силвия Георгиева от Националното съдружие на общините в България съобщи, че градовете желаят да се учат един от различен и по тази причина такива срещи като днешната, на която се обменя опит и се разискват проблеми са изключителни потребни.

Тя добави, че една от задачите на Националното сдружението на общините е основаването на община, в която има чиста, сигурна и зелена среда, без престъпност, мощна локална стопанска система с доста благоприятни условия за работа и щадящо потребление на запаси, еднакъв достъп до качествени обществени услуги, социално-справедлива общественост, община, в която уязвимите са предпазени и няма дискриминация.

„ За градските управляващи е значимо да сътворяваме и учим съвременни трендове в градското ръководство, които да ни разрешат да отговорим на възходящите упования на популацията. Нашата цел като мениджъри на градовете би трябвало да бъде да променим възприемането за тях не като източник на проблеми, а като места с капацитет. Последният отчет за положението на Европейските градове демонстрира, че градовете в Европа са два пъти по-гъсто население от тези в Северна Америка. Нашите градове и по-специално столицата пораства по-бързо спрямо държаните като цяло “, разяснява Георгиева.

Форумът ще продължи и на 29 май, а част от тематиките, които ще бъдат дискутирани по време на втория ден, включват новаторските подходи за териториални обмисляне, опциите за финансиране на провокациите пред градската среда и иновационните действия в градовете.

Международната конференция „ Устойчиви градове: Нови провокации и благоприятни условия пред общините “ е под патронажа на президента на Република България Румен Радев и е подкрепена от Посолството на Кралство Нидерландия в България, Националното съдружие на общините в България, Общинската мрежа за енергийна успеваемост „ ЕкоЕнергия “, Коалиция за възстановяване на жилищните условия „ Достоен дом “, институции, общини и Неправителствени организации. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР