Устойчивостта на избухването на ебола в Конго и смъртонсното й

...
Устойчивостта на избухването на ебола в Конго и смъртонсното й
Коментари Харесай

С 90% смъртност, ебола показва нуждата от доверие между наука и общество

Устойчивостта на експлоадирането на ебола в Конго и смъртонсното й разпространяване в Уганда през последните дни демонстрират, че обществените проблеми са толкоз значими, колкото и научните достижения в битката с огнищата на заболявания, настояват експерти в международното публично здраве, оповестява " Ройтерс ".

Учени, подтикнати от опустошителната зараза от ебола в Западна Африка сред 2013 и 2016 година, ряботят бързо за създаване на ваксини, лекувания и лечения, основани на антитела, които те се надяваха да предотвратят или спрат бъдещи огнища на вируса.

Но настоящето огнище на ебола продължава да се популяризира безмилостно от началото на август 2018 година в провинция Северно Киву в Демократична република Конго.

Заразени са повече от 2000 души, починали са минимум 1 400 от тях . През последните дни ебола доближи до Уганда, където са регистрирани няколко случая, всички с хора, които са минали през границата с Конго.

Експертите в региона на публичното здраве споделят, че това акцентира смисъла на фактори отвън медицината - като доверие в престижа, ангажираност и точна информация - за сполучливо управление на огнищата на инфекциозни болести.

" Дори при съществуването на чувствителни бързи проби, медикаменти и ваксина, това епидемиологично заболяване продължава да гори ", разяснява Иън Макей, вирусолог и доцент в Университета на Куинсланд в Австралия.

" Основните мотори са всички основни човешки проблеми с доверието, навиците, страховете и убежденията . Това е смесицата, която в този момент оказва помощ в разпространяването на всяка болест . "

Тези, които търсят способи за преустановяване упоритостта на ебола в Конго разясняват, че въпросите, които повдига, са в основата на това какво значи публичното здраве в 21-ви век за страните по света, богати и небогати .

Световната здравна организация цитира съмнение на управляващите в Конго с офанзиви върху здравни служащи и пациенти, избягващи центрове за лекуване , като о сновен фактор за неуспеха до момента, с цел да се ограничи огнището на ебола.

По сходен метод се цитират акции за дезинформация против имунизациите в Съединените щати, Украйна и другаде, които разрешават на морбили да се популяризира гневно измежду хората, които се опасяват и са комплицирани .
 Втора жертва на ебола в Уганда
Втора жертва на ебола в Уганда

Потвърден е случай и с 3-годишно дете

Джереми Фарар, шеф на здравната благотворителна организация Wellcome Trust и експерт в региона на международното опазване на здравето, прави паралели сред предизвикването да се овладее Ебола в Конго и други въпроси, като вълната от холера в Йемен и разпространяването на морбили в Украйна, Съединените щати. и Филипините .

Бариерите са по-социални, в сравнение с научни, споделя той. " Никое публично здраве не може да работи без поддръжката на обществото, в което се намира . Науката е ясна за всички тези неща, само че в случай че не е единствено безмълвна поддръжка, само че е ангажирана поддръжка, тогава публичното опазване на здравето в действителност рабжти ", добавя Фарар.

Ключов фактор са множеството интернационалните пътувания и увеличението на обмена на информация , която идва с тях. Това е " меч с две остриета ", изяснява Даниел Бауш, шеф на английския екип за поддръжка на публичното здраве и специалист по вируса ебола.

Докато усъвършенстваните информационни потоци могат да оказват помощ на органите на публичното опазване на здравето да наблюдават заболяванията и да популяризират известия до хората за това по какъв начин да се защитят, по-големият достъп до необятен кръг от информация може да накара обществеността да стане по-скептична във връзка с властта и да популяризира дезинформация , в това число за имунизациите.

" Има толкоз доста информация, че е доста мъчно да се избере истината . Това не е неповторимо за Ебола или Африка - това е световен проблем ", добавя Бауш.

Емануел Андре, лекар и професор в Белгийския университет в Льовен , който работи с хора в Конго, наранени от туберкулоза (друга инфекциозна болест ) разяснява, че методът за опълчване на недоверието е ангажимент с хора , с директно наранени от болест или с директен опит с лекарство.

" Медицината и публичното здраве към момента не са се научили по какъв начин да се оправят със смирението и грешките ", добавя той.

" Как можем да желаеме доверие от хората в Северен Киву , когато политическите в ласти, организациите на Организация на обединените нации и интернационалните Неправителствени организации не съумяха да дават съществени услуги, в това число опазване на здравето? Как можем да ги помолим да чакат , че същите тези участници в този момент ще могат да предложат решение ? "

Отговорът е и в образование, каквото Андре организира в Конго през 2014-2016 година в откриването на туберкулоза - заболяване, което може да се популяризира съществено, в случай че хората не се явят на лекуване - образование на доброволци от локални общности , най-вече хора, които са лекувани или имат фамилна анамнеза за болестта , по този начин той съумява да усъвършенства степента на диагностициране и ангажираност.

" Изграждането на доверие с хората е сериозно ", изяснява професорът.
 Повече от 2000 болни от ебола в Конго
Повече от 2000 болни от ебола в Конго

" Тъжно и разочароващо събитие "

Ебола за първи път се появява през 1976 година в две едновременни огнища, едното в Южен Судан, а другата в ДР Конго. Последното се случва в село покрай река Ебола, от което произлиза и името на босттта. Обикновено се оповестява за по-малко от 500 случая всяка година и няма известия за случаи сред 1979 и 1994 година, оповестява БиБиСи.

Сегашното огнище е най-лошото след зараза, която визира Либерия, Гвинея и Сиера Леоне в интервала 2013-16 година, с повече от 11 300 починали . Тогава заболяването убива пет пъти повече от всички други известни огнища на ебола.

СЗО предизвести, че светът навлиза в " нова фаза ", огромни огнища на смъртоносни заболявания са " ново обикновено ".

Ебола заразява хората посредством непосредствен контакт със инфектирани животни, в това число шимпанзета, плодоядни прилепи и горски антилопи. Може да се популяризира бързо, посредством контакт с даже дребни количества телесна течност на инфектираните - или косвено посредством контакт със нечисти среди .

Дори погребенията на жертвите на ебола могат да бъдат риск, в случай че опечалените имат директен контакт с тялото на умрелия. Първоначалните признаци могат да включват неочаквана тресчица, интензивна уязвимост, мускулни болки и възпалено гърло , съгласно СЗО.

Следващите стадии могат да доведат до повръщане, диария и - в някои случаи - и вътрешно и външно кървене. Пациентите умират от дехидратация и множествена органна непълнота .

Степента на смъртност от ебола е висока - до 90% , съгласно СЗО, и към момента няма потвърдено лекуване. Въпреки това, рехидратацията с перорални или интравенозни течности и лекуването на характерни признаци могат да подобрят оцеляването - изключително в случай че вирусът е заловен рано.

Въпреки че медиците сега третират признаците, а не оферират лекуване , сега се тестват редица нови медикаменти, кръвни артикули и имунна терапия . Понастоящем в ДР Конго се организира тестване, с цел да се оцени изцяло успеваемостта, съгласно СЗО.

Експериментална ваксина, която се оказва мощно защитна в огромното огнище в Гвинея през 2015 година, към този момент е дадена на повече от 130 000 души в ДР Конго .

Властите на Уганда също са ваксинирали близо 4700 здравни служащи в 165 уреди . Южен Судан също по този начин е ваксинирал здравните служащи.

Ключът към запазването и управлението на огнища е положителната връзка със засегнатите общности , оповестява СЗО.
 СЗО: Месеци наред продължава битката с ебола в Конго
СЗО: Месеци наред продължава битката с ебола в Конго

Най-малко 200 души починаха при последната зараза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР