Устойчиво и конкурентоспособно пазарно ориентирано земеделие, стабилно развитие на хранителния

...
Устойчиво и конкурентоспособно пазарно ориентирано земеделие, стабилно развитие на хранителния
Коментари Харесай

Порожанов отчете какво свърши Министерство на земеделието за 100 дни

Устойчиво и конкурентоспособно пазарно насочено земеделие, устойчиво развиване на хранителния бранш, стабилно и функционално ръководство на горите, развиване на бранш рибарството и аквакултури и новата Обща селскостопанска политика за интервала след 2020 година са главните цели на аграрното министерство, разгласи през днешния ден министър Румен Порожанов Румен Порожанов е министър на земеделието, храните и горите. Роден е на... към профила на конференция.

По отношение на ОСП, която сега се създава, и нашата позиция Румен Порожанов сподели, че тя към момента е в развой на спор, само че няма особени несъгласия сред обособените сектори. Всички страни членки, както и България, са за запазването както на директните заплащания, по този начин и на съпътстващите механизми като преразпределително заплащане и обвързано произвеждане, акцентира министърът.

Председателството на България на Европейски Съюз не ни дава преимущество за пробутване на съответни хрумвания. Когато има обаче разнообразни позиции на обособените страни като тази за обвързаното произвеждане да вземем за пример, обвързвано с насърчаване на зеленчукопроизводството и овощарството, ние ще отстояваме своя позиция за запазването му, сподели министър Порожанов. За нас акцентите би трябвало да са свързани с капиталови ограничения, които да развиват и предизвикват българското произвеждане, безапелационен бе министърът.

Пазарните и климатичните опасности ще бъдат все по-актуални и земеделският бранш ще би трябвало да бъде надеждно подсигурен. Това значи опазване на равнището на финансиране, с цел да остане конкурентоспособно българското и европейското земеделие по отношение на това от третия свят, разяснява министърът. Темата за бюджетите ще бъде дебатирана на равнище министри, тъй като след Брекзит ще се появи "дупка " от 20 милиарда евро годишно за общия европейски бюджет, тя ще бъде водеща и във вътрешните ни диспути, акцентира Порожанов. Той уточни също, че за жалост рамката на бюджета по ОСП няма да излезе в границите на нашето председателство.

Борбата с градушките е различен главен проблем. В момента в страната се покриват 30-35 на 100 от земеделските площи. Най-разумното по думите на министъра е да имаме цялостно покритие, съчетано със самолетен прийом, който да покрие останалата част от страната. Проблемът е по какъв начин да се обезпечат близо 20 -те млн. лв. разноски годишна прехрана за него, разяснява министърът.

"Напоителни системи " е сдружение в недобро финансово и функционално положение и с "разхвърляни " активи. Очакванията ни са най-малко в средата на годината то да не бъде на загуба, уточни Порожанов,за да може да кандидатства за финансиране по европейски стратегии.
Предстои стиковане на позициите на всички 26 обособените институти към Селскостопанска академия за установяване на единна политика и методите на кандидатстване за финансирането им. В момента те са безусловно "отделни губернии ", без единна научна и индустриална визия, разяснява Порожанов.

Над 90 на 100 от аргументите за пожарите, за жалост, са резултат на човешки фактор, сподели Порожанов. Тежък проблем за горите е короядът и от тази седмица е основан щаб за битка с него. Най-засегнатите области са Смолян и Кърджали.

Вече са подписани първите контракти по Програмата за риболовство на стойност 45 млн. лв..Продължава битката с бракониерството, регистрира министърът. Той акцентира още, че във връзка с административните услуги МЗХГ е изготвило промени в 11 закона за облекчение на режимите.

По Програмата за развиване на селските региони /ПРСР/ през 100-те дни на ръководство са изплатени близо 250 млн. лв.. Над 710 контракта са подписани на стойност към 160 млн. лв., осведоми Румен Порожанов. За близо 640 млн. лв. са директните заплащания през последните три месеца.

Най-чувствителният бранш остава отглеждането на животни и всички заплащания ще бъдат осъществени в точния момент, ангажира се министърът. Има нови помощи - за хуманното отношение към свинете и птиците, които от август ще бъдат утвърдени, напомни той.

Земеделският министър акцентира и доста положителната годишна продукция от съвсем 6 млн. тона пшеница тази година с много по-добро качество. Около 1 млн. тона ще бъде експортът, хлебният баланс е обезпечен. Цените са положителни комерсиалните покупко-продажби вървят сполучливо.
Подготвя се нов Закон за храните, който е признат на вносител и скоро ще бъде реалност. Законът за хранителната верига също се приготвя и на равнище обществено координиране.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР