Устойчиви замърсители, като например диоксини и полихлорбифенили, може да улеснят

...
Устойчиви замърсители, като например диоксини и полихлорбифенили, може да улеснят
Коментари Харесай

Някои замърсители улесняват развитието на метастази на рака на гърдата

Устойчиви замърсители, като да вземем за пример диоксини и полихлорбифенили, може да улеснят появяването на метастази на рака на гърдата, сочат предварителните резултати от проучване, представени от Франс прес.

То е осъществено от екип под управлението на Ксавие Кумул от Френския институт за опазване на здравето и медицински проучвания. Наличието на намиращи се на разстояние от първичния израстък метастази е знак за нападателен рак, означиха от института.

Когато са открити метастази, шансът да се оцелее 5 години след слагане на диагнозата е едвам 25 %, до момента в който в случай че е наранена само гърдата, вероятността да се оцелее е 99 %, а в случай че са наранени и лимфните възли - 85 %.

Неотдавнашни изследвания наведоха на мисълта, че излагането на устойчиви органични замърсители, които се натрупват в хранителната верига, е рисков фактор за рак на гърдата. За да преценяват въздействието на устойчиви органични замърсители върху равнището на настъпателност на рака, учените изследвали концентрацията на диоксини и полихлорбифенили в проби от мастна тъкан към раково образувание на гърдата у 91 дами. Биологичният и статистически разбор разкрил връзка сред намиращите се на разстояние от първичния израстък метастази и съществуването на диоксини в мастна тъкан у дами с наднормено тегло. У всички участнички концентрацията на диоксини и полихлорбифенили наподобява е обвързвана с размера на тумора и със стадия на раковите метастази в лимфните възли.

Оказало се, че дамите, при които концентрацията на полихлорбифенили е най-висока, са с максимален риск от рецидив на заболяването. Колкото по-голяма е концентрацията на устойчиви органични замърсители в мастната тъкан, толкоз по-агресивен е ракът, в частност у дамите с наднормено тегло.

Резултатите от проучването са оповестени в Environment International.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР