Устойчивата и ефективна енергийна система е предпоставка за стабилно икономическо

...
Устойчивата и ефективна енергийна система е предпоставка за стабилно икономическо
Коментари Харесай

Министър Карадимов: Устойчивата и ефективна енергийна система е предпоставка за стабилно икономическо развитие

Устойчивата и ефикасна енергийна система е причина за устойчиво икономическо развиване. В поддръжка на бранша Министерството на нововъведенията и растежа разполага със забележителен запас. Само в синхрон с бизнеса опциите могат да бъдат осъществени оптимално дейно. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Росен Карадимов на интернационален конгрес за енергетика, проведен от АИКБ и Европейския стопански и обществен комитет.

Министър Карадимов акцентира, че без профилирания глас на бизнеса политическите решения в сфера като енергетиката нямат своята сериозна стойност.

Карадимов показа в резюме опциите за финансиране бизнеса в енергийния бранш по линия на Министерството.

По думите на министъра през идващите 5 до 7 години страната ни ще активизира запас в границите на 3,2 милиарда евро по разнообразни стратегии и планове, в които могат да бъдат включени и действия, отнасящи се до поощряване потреблението на водородни технологии, тъй че да се подкрепи декарбонизацията на българската стопанска система.

„ Една от осемте водородни долини в Европа ще бъде построена в Стара Загора. Проектът „ Захир " е на стойност 32 млн. лева, като Европейската комисия обезпечава 16 млн. лева, а МИР - през Програмата за Наука и бизнес - още 16 млн. лева ", сподели Карадимов. Той акцентира, че Министерството е изготвило Националната пътна карта за водорода.

По линия на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) МИР е оповестило ограничения с грантово финансиране в размер на 380 млн. лева, с които българските компании да бъдат подкрепени да вкарат кръгови модели в своята активност, както и да изградят ВЕИ уреди с технологии за предпазване на силата.

„ Допълнителни над 200 млн. лева са обезпечени още веднъж по ПВУ под формата на дългови и дялови финансови принадлежности за разпределяне на кредитни линии и капиталови заеми в бранша за енергийна успеваемост и възобновима сила, както и за осъществяване на дялови вложения в климатичен неутралитет и цифрова промяна ", сподели още министърът на нововъведенията.

Той добави, че за сегашния програмен интервал по линия на стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " МИР планува да продължи поддръжката в региона на декарбонизацията и устойчивото развиване посредством вложение на запас от над 1 милиарда лева Част от този запас ще бъде осъществен от страна на Фонд на фондовете под формата на дългови финансови принадлежности, в това число в композиция с безплатни средства.

Министерството разгласи процедури за над 420 млн. лева Едната е „ Внедряване на нововъведения в предприятията ", която е в дейна фаза на оценяване на плановите оферти, а втората е „ Разработване на нововъведения в предприятията ", която е отворена за кандидатстване още един месец.

Министър Карадимов съобщи, че през тази година ще бъде отворена и процедура с бюджет от близо 61 млн. лева за развиване на зелени и цифрови партньорства за умна промяна. Чрез нея ще се поддържат стратегически планове, ориентирани към дребни и междинни предприятия за повишение на тяхната конкурентоспособност посредством превръщането на „ зелените " провокации във благоприятни условия, създаването на „ зелени и цифрови " решения и екоиновации.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР