Установяват се повече заразени, защото се правят повече изследвания. За

...
Установяват се повече заразени, защото се правят повече изследвания. За
Коментари Харесай

Мангъров: Има повече установени заразени, защото се правят повече изследвания

Установяват се повече инфектирани, тъй като се вършат повече проучвания . За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 хиляди души, които към този момент са били инфектирани.
Това сподели пред БНР доцент Атанас Мангъров, шеф на Детската клиника в Инфекциозната болница в София. Мангъров беше част от разпуснатия Медицински съвет към държавното управление, който изготви експертен отчет с рекомендации за битка с ковид.
Сегашните ограничения единствено забавят разпространяването на ковид у нас. При тези ограничения може да чакаме още месеци, дори повече, като не е изключен втори пик на заболеваемостта .
„ Много е допустимо, тъй като в някои страни, които се бяха затворили доста компактно, когато се отвориха, стартира обновяване на новите случаи “, разяснява специалистът, запитан за опцията да се получи втора вълна поради изкуственото задържане на разпространяването на вируса.
За момента най-масовото проучване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна записват своите резултати, посочи доцент Атанас Мангъров.
„ Те досега са създали към 2 500 теста, от които са открити към 120 души, срещали се с ковид. Това за момента е най-достоверното серологично изследване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това изследване. “, разясни той.
„ Това е дребна цифра. За да стигнем до равнище, когато може да чакаме затихване на тази зараза, хората, които са се срещали с вируса, би трябвало да станат над 70 на 100 от популацията на страната , което прави някъде към 4 милиона “, безапелационен е Мангъров.
Експертът акцентира, че не е належащо да се изследва 70 на 100 от популацията и направи паралел с представителните извадки при социологическите изследвания по време на избори. „ Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се откри какъв брой огромен % от популацията се е срещал с вируса. “
Това е същото, което се прави по време на избори. Не е нужно да изпиеш цялата чаша, с цел да схванеш, че е горчива. Това са статистически способи, с които се открива степента на разпространяване на вируса в тази ситуация измежду популацията. Както преди избори се откриват политическите настройки на популацията. Колкото повече хора се изследват, толкоз по-достоверно ще бъде това проучване “, акцентира Атанас Мангъров.
Германски имунолог: Защо е нужно да се построи групов имунитет
Смисълът на все по-масовите проучвания с PCR проби е да се изолират хората, които се откриват като позитивни, разясни още той.
„ В над 90 на 100 от случаите заболелите ще прекарат болестта безсимптомно, без да схванат. Много дребна част от тях ще се разболеят същински.
Децата са може би най-застрахованата от коронавирусната зараза група. Те и да се заразят, няма да им се случи нещо неприятно. Не е това нещото, от което родителите би трябвало да се опасяват. Те би трябвало доста повече да се опасяват от другите болести, за които се вършат имунизациите и би трябвало умерено да отидат и да си ги слагат.
Безсимптомното пр подуване не е противопоказание да се отсрочват имунизациите. Ако детето е клинично крепко, в случай че докторът го прегледа и откри, че клинически му няма нищо, то умерено може да бъде имунизирано . Няма да му се случи нищо неприятно, даже и да е инфектирано с този вирус. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР