Установяваме недобро състояние на организацията, работата и поддържането на информацията

...
Установяваме недобро състояние на организацията, работата и поддържането на информацията
Коментари Харесай

Отчетоха все повече загуба на вода в България

Установяваме недобро положение на организацията, работата и поддържането на информацията във ВиК сдруженията, изключително държавните. Това съобщи шефът на Дирекция " Водоснабдяване и канализационни услуги " в Комисията по енергийно и водно контролиране “ (КЕВР) Ивайло Касчиев, съобщи БГНЕС.

На брифинг в КЕВР Касчиев обясни главните констатации и заключения в Сравнителния разбор на ВиК бранша за 2017 година, признат на съвещание на регулатора на 13 декември. През 2017 година, при започване на новия регулаторен интервал, са заложени доста по-високи условия към ВиК операторите в България. Преобладаващата част от тях са държавни сдружения, с принципал Министерство на регионалното развитие. През миналата година КЕВР е направила планови инспекции във всички 28 огромни районни оператори, а те не престават и през актуалната година. За страдание инспекциите установяват редица проблеми в бранша.

" Масово нашите районни оператори не поддържат регистри на активи, на повреди и на лабораторни проучвания на качеството на водите и утайките, които се генерират в пречиствателните станции. Това води до недобра успеваемост и недобра организация на ръководство на тези системи “, счита Касчиев. Той акцентира, че към момента доста от информацията в сдруженията се поддържа на книжен притежател, а дребната част, която се цифровизира, се съхранява на местни компютри. Ето за какво един от фокусите да КЕВР е да изисква от операторите да покачват качеството на информацията, с цел да ръководят по-добре системите си.

От КЕВР регистрират и различен сериозен проблем – загубите на вода остават все по този начин високи. " Твърде стабилно загубите на вода в България не престават да стоят над 60%. За предходната година загубата е 61,24% “, регистрира Касчиев. Търговските загуби, свързани с неопределено премерване и кражбите на вода, също са високи, което води до липса на доходи в операторите. Големият дял на нерехабилитираната водопроводна мрежа също се оказва тежък минус. Статистика демонстрира, че едвам 0,5% от нея е възобновена през 2017 година, а секторът се нуждае от повече. За образец Касчиев уточни водомерите на постройките, 45% от които са неизправни. Друг значителен проблем – високата неефективност на личния състав.

" Там се назначава и поддържа излишно висок брой чиновници и това води до раздуване на разноските “, безапелационен бе Касчиев, който посочи нуждата от усъвършенстване на личния състав. Според него контролът на метода на ръководство на ВиК сдруженията също не е на нужното равнище. " Върви промяна в бранша, само че за жалост не виждаме промяна в самите сдружения, а това е извънредно значимо “, счита той. Въпреки проблемите обаче, вложенията в бранша не престават, като за 2017 година те са били на стойност 193 млн. лева От КЕВР признават още, че повишаващите се цени тук-там надвишават прага на обществена търпимост.



Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар



Коментарът се запаметява. Моля, изчакайте... Ако сте регистриран консуматор влезте с вашите e-mail и ключова дума. Това ще Ви улесни при публикуването на коментар .

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя коментар:
код: Забележка: Публикуването на мнения не е анонимно . Всеки публикуващ коментар автоматизирано се съгласява с Общите условия за писане на мнения.

Условия за издание на коменатри:

Коментарите подлежат на администраторски надзор. Нецензурни, расистки изявления и обидни отзиви, както и рекламни послания могат да бъдат изтривани. Всякаква пропаганда и реклама на каквито и да било артикули, услуги, марки или компании е изцяло неразрешена. При доказване на лъжовен или подвеждащ коментар, същият ще бъде изтриван. При чести нарушавания от страна на един консуматор, достъпът му до уеб страницата ще бъде стеснен.Коментарите към публикациите са за разискване на тематиката, разисквана в публикацията. Всякакви мнения, които не са по тематиката, могат и най-вероятно ще бъдат изтрити. Обръщения към уеб страницата и поддържащите го в мненията не се позволяват. За задачата, апелирам, използвайте опциите за контакт с нас, посочени на страницата " За контакти ".



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар! ИЗПРАТИ НОВИНА Новини от през днешния ден [24] Новини от през вчерашния ден [24] « Декември 2018 година » пон вто сря чтв пет съб нед1234567891011121314151617181920212223242526272829 Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР