Установили сме случаи на пренасяне на заразено с африканска чума

...
Установили сме случаи на пренасяне на заразено с африканска чума
Коментари Харесай

Има случаи на пренасяне на заразено с африканска чума месо в багажници

Установили сме случаи на преместване на инфектирано с африканска чума месо в багажници. Това сподели на брифинг в Министерски съвет изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".
" Имаме случаи в багажници на коли да установим, че има свинско месо от зоните. Затова работим и с полицията и ограниченията ще бъдат прецизни. Няма да се позволява нито една кола от огнищата ", посочи доктор Илиев. " Всичко ще бъде тествано. Основната заплаха за преместването на болестта са хората ", уточни той.
Д-р Илиев означи, че за една година болестта е стигнало от Грузия до Санкт Петербург, като разяснява, че надали вирусът се е пренесъл от дивите свине.
От Министерство на вътрешните работи обясниха, че ще засилят контрола на всички гранични пунктове, изключително в регионите на разпространяване на болестта. В тях в допълнение ще се пренасочат чиновници от полиция и жандармерия.
По-рано министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева заяви, че двете нови огнища на африканска чума са открити във Врачанско и Търговище. 
" За България казусът на болестта е извънредно съществено. Под риск и опасност е един конкурентен бранш – свиневъдство ", уточни тя, като посочи, че той дава отговор на биосигурността. " Сектор със междинен Брутният вътрешен продукт годишно за 2018 година – 250 млн. лева, с близо над 40 % облекчаване на вътрешното ползване ", добави Танева. По думите й страната ще вземе всички вероятни ограничения, които ще бъдат наложени с цялата им суровост с цел да се оправи с този риск и тази евентуална заплаха.
" В Областните епизоотични комисии от на следващия ден потеглят и професори от Центъра за оценка на риска, с цел да коментират на хората какви са заплахите и по какъв начин се предава това заболяване ", заяви още Танева. Тя разясни, че е квалифициран информативен клип по отношение на това какво съставлява болестта.
Зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов посочи, че военното министерство е разрешило силите на военната полиция да бъдат ангажирани от Областните епизоотични комисии и да вземат участие в контрола.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР