Установихме нарушения в организациите за колективно управление на права (ОКУП).

...
Установихме нарушения в организациите за колективно управление на права (ОКУП).
Коментари Харесай

Министерството на културата установи порочни практики при колективно управление на права

Установихме нарушавания в организациите за групово ръководство на права (ОКУП). Такива инспекции бяха направени за първи път през 2017 година и в действителност не качихме резултатите от тях в страницата на Министерството на културата. Това съобщи пред БГНЕС Мехти Меликов, шеф на Дирекция „ Авторско право и сродните му права ” в Министерството на културата.

„ Целта на тези инспекции беше да се ревизира методът на работа и най-много сходства с разпоредбите за осъществяване на тази активност ”, акцентира Меликов и посочи, че в доста случаи тези сдружения са единственият метод да се уреждат, събират и разпределят хонорари на правоносителите.

„ Получиха се няколко сигнала за нередности в такива организации и това беше мотивът да стартираме одитните действия. Бяха установени нарушавания и неприятни практики. В избрани случаи ставаше дума за закъснение на погашение на събрани хонорари или закъснение в разпределението им, което по-скоро е неприятна процедура. Имаше случаи, в които на уеб страниците на организациите за групово ръководство на права липсваха описи, наложителни по закон, с лицата, на които са разпределени, само че не са изплатени хонорари, с цел да могат тези лица да се ориентират и да си съберат парите. Имаше и случай на надписване в избран ОКУП на правоносители, които нямат подобен статут. Те бяха вписани като такива и за тях се разпределяха събрани суми от ползвателите. Тази процедура също беше пресечена ”, изясни шефът. Той сподели, че на организациите са дадени наставления, които към този момент са изпълнени.

„ В случаите с организациите за групово ръководство на права не става въпрос за извършители и по тази причина не им постановяваме наказания. Целта при контрола върху активността им е да се приведе тяхната активност в сходство с условията на закона ”, посочи Меликов.

На въпрос за какво не са оповестени в уеб страницата на министерството резултатите от направените инспекции през 2017 година той сподели, че те ще бъдат оповестени в годишника на ведомството. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР