Установихме над 263 000 тона недекларирано зърно в склад в

...
Установихме над 263 000 тона недекларирано зърно в склад в
Коментари Харесай

Министър Иванов: В страната циркулират количества недекларирано зърно, които създават риск за продоволствената сигурност на страната

Установихме над 263 000 тона недекларирано зърно в склад в Бургас.

Продължаваме инспекциите. Ръководството на Министерство на земеделието няма да толерира всевъзможни дейности които биха били в ущърб на продоволствената сигурност, финансовия надзор и фискалния риск “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов на конференция. По думите му, съществена грижа на Министерство на земеделието е точно обезпечаването й, и с тази цел са подхванати редица дейности през предходната седмица. Като част от тях, той уточни, че са инициирани физически инспекции на място в складовете за предпазване на зърно на територията на страната.

Министър Иванов осведоми, че на основа на разбора, изработен въз основата на подадени заявления за налично зърно към края на месец февруари, предпочитано са били избрани за инспекции общо 984 обекти за предпазване на зърно – 421 хранилища с общо оповестени по декларация количества пшеница от 1 758 235 тона пшеница, 201 – с оповестено по декларация общо количество разполагаем слънчоглед от 818 000 тона и 362 – с общо оповестени по декларация налични количества от 1 251 138 тона царевица. Той изясни, че все още са осъществени 1 900 инспекции във всички области от страната и контролът на място демонстрира, че съхраняваната пшеница е 1 405 830 тона, складирана царевица – 696 462 тона, а черният маслодаен слънчоглед – 370 715 тона.

„ В хода на рутинна инспекция в област Бургас, на място се откри, че в обект за предпазване на зърно се съхраняват 376 890 тона пшеница, 52 499 тона царевица и 14 000 тона слънчоглед. По време на инспекцията е установено недекларирано количество от над 263 000 тона зърно, от които 260 000 тона пшеница в обект, които също не е заявен “, осведоми доктор Иванов. Той посочи, че количеството е несъмнено по обемен способ на замерване и пресмятане, според методика, утвърдена от министъра на земеделието, храните и горите. Министърът акцентира, че след определяне на нарушаването чиновниците от ведомството са издали констативен протокол, с който се дава гратисен интервал, с цел да се заявяват правилните данни от обекта и количествата зърно. „ В противоположен случай ще им бъде публикуван административен акт за нарушавания “, безапелационен бе доктор Иванов.

„ Наличието на количества недекларирано зърно значи, че вероятността те да влязат в оборота е нулева “, изясни министърът. По думите му, при по този начин засилените инспекции, те не могат да бъдат търгувани на борсата, каквато е задачата на страната, нито изнесени.

„ Това демонстрира и опасения за нелоялни практики на производители и търговци, които ощетяват както фиска, по този начин и българските жители, в тази комплицирана обстановка “, уточни министърът. Той моли всички да съблюдават разпоредбите и надлежно да престанат спекулациите, че страната прави някакви непозволени дейности, които повреждат техния интерес.

Христанов: Износ има, освен това огромен и би трябвало да се следи

Относно износът, заместник-министър Иван Христанов осведоми, че в интервала от 7 март до 16 март през всички граници на България са напуснали страната към 300 хиляди тона пшеница, 220 хиляди тона царевицата, почти 200 хиляди тона слънчоглед. „ Това демонстрира, че обвиняванията от последните дни, за спрян експорт, нямат съображение “, разяснява аграрният заместник-министър. Според него,  данните демонстрират, че експортът е значителен и би трябвало да се следи от близо, с цел да сме сигурни, че няма да оставим страната без зърно. „ В областите Добрич и Варна, където има най-вече Обекти за предпазване на зърно / 196 броя  обекти със стотици обособени хранилища, които би трябвало да бъдат проверени/ и се съхраняват обилни размери със зърно в страната, инспекциите не престават и все още “, сподели той. Христанов съобщи, че когато инспекциите завършат, министерството ще разполага с точна информация с GPS координати на всеки обект и съхранявано  зърно в него, с информация за собствеността на зърното.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР