Установиха повишена радиоактивност на минералната вода в кюстендилското село Невестино.

...
Установиха повишена радиоактивност на минералната вода в кюстендилското село Невестино.
Коментари Харесай

Установиха повишена радиоактивност на минералната вода в село Невестино

Установиха нараснала радиоактивност на минералната вода в кюстендилското село Невестино . От през днешния ден на чешмите се поставят предупредителни табели, че водата не се предлага за консумация, заяви БНР, базирайки се на районната ревизия по опазване на здравето в Кюстендил и от общината в Невестино.

При проучвания за балнеологичната оценка на минералния извор, който е на 472 м дълбочина, е открита нараснала радиоактивност . Според Георги Стоянов, шеф на отдел в Инспекцията по опазване на здравето в Кюстендил, инспекция е открила, че един от индикаторите е повишен.

" В момента не е удачно тази вода да се употребява за пиянство от популацията . Мярката е краткотрайна и е до излизане на окончателните резултати. В случай, че нещата се трансформират в индикаторите на водата, това ще бъде променено и надлежно табелата ще се махне, само че до момента в който трае изследването, сме длъжни да осведомяваме хората, тъй че да е ясно, че не е подобаваща за пиянство ", сподели Стоянов.

От десетилетия десетки от локалните хора и преминаващи по пътя от Кюстендил за Дупница и Благоевград наливат в туби и в бутилки от минералната вода в центъра на Невестино .
 Спряха водата в село Долно Уйно - имало единствено един гражданин
Спряха водата в село Долно Уйно - имало единствено един гражданин

Водната помпа била толкоз остаряла, че нямала еквивалент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР