Установено е, че растението убива микробите безотказно. Учените са го

...
Установено е, че растението убива микробите безотказно. Учените са го
Коментари Харесай

Не Се Лишавайте От Него! Това Са Мощните, Лековити Свойства На Здравеца, Които Всеки Трябва Да Знае

Установено е, че растението убива микробите безотказно. Учените са го потвърдили с редица опити, в които напръскват билката с милиони бактерии, а след три часа от тях не остава и диря. Дори и когато микробите са на разстояние от здравеца – той работи. Причината е в бактерицидните субстанции, които билката отделя и които убиват нездравословните микроорганизми.

В литературата написа, че здравецът се развъжда през август посредством резници и през януари посредством семена. Цветарите обаче ще ви кажат, че може целогодишно да го разсаждате посредством туфи. Кореновата му система е плитка и елементарно можете да отделите няколко стръка с коренче. Ако го засадите даже и след половин час, то отново ще се прихване, стига да го полеете щедро с вода. Почвата не би трябвало да е тежка. Веднъж захванал се, здравецът непрестанно се саморазраства при положителни условия.

Здравецът е многогодишно растение, което, в случай че пораства навън, през зимата изсъхва. Но още рано през пролетта още веднъж пуска зелени свежи листа, а през април към този момент цъфти. Повечето сортове обичат шарена сянка. Но даже и на слънце, здравецът няма да загине през лятото, в случай че го поливате постоянно.

И малко персонален опит – подариха ми саксия със здравец, за който се грижех три години. Здравецът по този начин и не цъфна, макар че го пробвах на разнообразни места в жилището, сменях и саксиите. Листата му бяха радостни и зелени, само че цветове по този начин и не се появиха. Една пролет го полях щедро, извадих го от саксията и го засадих в открит цветарник на северозападната тераса. След месец билката напряко избухна в цветове. И до момента е там – през зимата се осланява и умира, през февруари-март лека бавно се съживява и пуска листа.

Листата и корените на здравеца имат лечебни качества. От растението се отделят танини, смола,здравец скорбяла, пектин, танинова киселина, захар и други Препаратите със здравец се употребяват за гаргара на устата и гърлото при фарингит, покачват съсирваемостта на кръвта, понижават носовото кръвотечение, лекуват стомашни и чревни кръвоизливи, кръвотечения в устната празнина.

В предишното здравецът се е употребявал при фрактури и за лекуване на ракови болести. Използвали са го и срещу диария. Здравецът е потребен за хората, страдащи от неврастения, бодърствуване, хипертония, сърдечни болести и стомашно-чревни болести. Благотворно работи на енергетиката на болните от продължителен гастрит.

Известни са към 300 типа, публикувани в умерения пояс най-вече в северното полукълбо и в планинските региони на тропическите области. Те са едногодишни или многогодишни тревисти растения с елементарни длановидно изрязани или насечени листа. Цветовете са ситуирани на дълги дръжки поединично или в рехави съцветия. Обагрени са в сини, лилави, виолетови, розови и пурпурно-червени тонове. Всеки цвят се състои от петлистна чашка и петлистно венче. Плодът е суха кутийка, разпукваща се на пет дяла.

В България се срещат няколко типа в естествено положение: елементарен, горски, тъмночервен (кръвен), кафявоцветен и робертов здравец.

http://agroplovdiv.bgTags: ОЩЕ ЕЛИКСИРИМЕХЛЕМИЛЕКОВЕАЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР