Установените забавени заплати от началото на годината до средата на

...
Установените забавени заплати от началото на годината до средата на
Коментари Харесай

Шефове у нас мотаят заплати за милиони левове

Установените забавени заплати от началото на годината доникъде на юни са на обща стойност 4,5 млн. лева, оповестиха от ИА „ Главна ревизия по труда “.
След намесата на инспекторите обаче близо 2.5 млн. лева са били изплатени. По време на изключителното състояние у нас пък с изключение на забавени заплати, те са разкрили и неизплатени компенсации след прекратяването на трудовия контракт, както и нередности при даването на отпуск – заплатен и изключително неплатен.
Съществени пропуски е имало и по повод преустановяване на трудовите правни отношения, като на чиновниците са давани неоформени документи или те не са им били връчени по надлежния ред.
В интервала на изключителното състояние бяха лимитирани плануваните инспекции, което естествено е довело до понижаване броя на нарушаванията, обясниха още от ГИТ, само че увериха, че е реагирано на всеки подаден сигнал. При разглеждане на сигнали, касаещи възнаграждение на труда, преустановяване на трудови правни отношения, отпуски, се изискваше от работодателите при опция да дават нужните документи онлайн.
При неспособност за осъществяване на инспекция посредством отдалечена връзка е основан ред за обслужване на жители и компании с минимално време за контакт и в обособени пространства, подлежащи на по-често дезинфекциране, споделиха още ГИТ.
Инспекцията дава онлайн всички услуги, които се употребяват всеобщо от компании и жители като подаването на декларацията за условия на труд по Закона за здравословните и безвредни условия на труд. В онлайн формат са и настояванията за позволения за наемане на малолетни лица, настояванията за уволняване на служащи и чиновници под специфична протекция.
Предоставят се и мостри на контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, като такава опция беше основана и за трите типа мостри – за контракти за един ден, за повече от един ден и за наемане на продължително безработни с право на обществено подкрепяне.
Предоставянето по електронен път на услугите на организацията обаче не е мярка, въведена по отношение на изключителното състояние, а метод на обслужване на жители и компании по принцип. Затова всички услуги, предоставяни по електронен път в този интервал, не престават да се дават онлайн и в бъдеще, подчертаха от ГИТ.
Някои услуги, като регистриране на групов трудов контракт да вземем за пример, не можели да се дават онлайн заради нуждата от даване на документи в оригинал. По тази причина това не било допустимо и в изискванията на изключителното състояние и изключителната епидемиологична конюнктура, обясниха инспекторите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР