Установени са редица неспазвания на законови и подзаконови разпоредби Върховна

...
Установени са редица неспазвания на законови и подзаконови разпоредби Върховна
Коментари Харесай

Върховна административна прокуратура иска отмяна на поскъпването на водата

Установени са редица неспазвания на законови и подзаконови разпореждания

Върховна административна прокуратура стачкува покачването на цените на ВиК услугите, одобрено от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).
Припомняме, със свое решение от средата на декември м.г. КЕВР утвърди цени от началото на 2018-та за ВиК услугите, предоставяни от " Софийска вода ", както и от водоснабдителните сдружения в Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Златни пясъци, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол и Враца.
След подаване на митингите срещу нарастването на цените, в действие от 01.12.2017 година, касаещо ВиК в Бургас, Ямбол и Враца от Върховната административна прокуратура са оспорени и останалите произнасяния на КЕВР - 16 на брой. В хода на инспекцията от ВАП е открито, че от КЕВР са позволени основни нарушавания на административнопроизводствени правила. От прокуратурата изброяват пропуските и нарушаванията на КЕВР.
По силата на експлицитна норма от Закона за енергетиката комисията организира процедура за публично разискване със заинтригуваните лица, когато следва правене на общи административни актове, както и по други въпроси от социална значителност за развиване на енергийния бранш и на ВиК бранша. Обществено разискване в административното произвеждане обаче не е проведено.
Внесените основни промени, само че и нови моменти в проектираното решение са показани и признати само на закритото съвещание на комисията, без да е предоставена опция за претенции, бележки и възражения на други лица.
При взимане на решението е разкрито несъгласие с някои материалноправни разпореждания. Според Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги цената се дефинира по формула, в която участва индикатор инфлацията за интервала от влизането в действие на одобрената цена. В съответните калкулации от КЕВР е употребена информацията от интернет-страницата на Национален статистически институт за показател на потребителските цени /ИПЦ/ - месечна инфлация през 2017 година Данните са приложени незаконосъобразно от административния орган. Обсегът на Идеологически подривни центрове е несравнимо по-голям от инфлацията, която въздейства върху разноските на ВиК операторите. Затова не е инцидентно, че типовете разноски, върху които въздейства инфлацията, съотв. начисляването на инфлация единствено върху тях не намират действително изложение и в материалите по административната кореспонденция, и в други актове, произхождащи от КЕВР. По този метод от комисията непосредствено е подценена императивна правна уредба.
Не на последно място, при издаване на решението от КЕВР е позволено несъгласие с задачата на закона, директно произлизащо от несъобразяването с нормативните условия.
От ВАП е открито и несъблюдаване разпоредбите за писмено оформяне на произнасянето на комисията.
От КЕВР са отречени данните от проучването " Наблюдение на домакинските бюджети " и са признати данните от проучването " Статистика на приходите и изискванията на живот ", което не е обществено налично и по тази причина всички, отвън членовете на комисията са в неспособност да се срещнат със наличието му. В употребеното от КЕВР проучване " Статистика на приходите и изискванията на живот " данните за приходите са по-високи с към 50% по отношение на приходите от проучването " Наблюдение на домакинските бюджети " /а съгласно Национален статистически институт по-голяма е и оптималната грешка/. Това действане, чисто аритметически обуславя по-висок размер на обществената търпимост, респ. обезпечава облекчено и безпроблемно завишаване на визираните цени, включително и за в бъдеще. И по този начин съответно за райони Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца, Бургас формираните цени надвишават прага на обществената търпимост или са покрай него. По този метод от КЕВР с подмяната на смисъла на въпросната информация се утежнява ситуацията на потребителите.
С описаните причини Върховна административна прокуратура стачкува пред Административен съд - София град с искане за анулация на решението на КЕВР от 15.12.2017 година за повишение на цените на В и К услугите.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР