Установени са положителни проби за варианта „Делта плюс“ на COVID-19

...
Установени са положителни проби за варианта „Делта плюс“ на COVID-19
Коментари Харесай

Какво знаем за подварианта „Делта плюс“ на COVID-19

Установени са позитивни проби за разновидността „ Делта плюс “ на COVID-19 у нас. Новината заяви в ефира на bTV шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания Ива Христова.

Делта плюс е засечен в 13 от 447 проби, в няколко области в страната. Това са София-град, Варна, Бургас, Перник, Кюстендил и Стара Загора.

Все още не е ясно дали този вид е по-опасен от Делта, който сега най-често се среща в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Първите случаи на „ Делта плюс “ са при хора, боледували при започване на октомври. Според проф. Ива Христова не става въпрос за огнище, а за обособени случаи в няколко области.

По думите ѝ той се популяризира към 10% по-бързо, в сравнение с Делта, и надлежно стартира да се постанова. Заради непрекъснато зараждащите нови разновидности, доцент Христова е безапелационна, че единствено всеобщата имунизация може да спре вируса да мутира.

„ Тежестта и продължителността на болестта е като при всеки различен вид или подвариант на Делта “, сподели доцент Иван Иванов от НЦЗП.

През август Делта беше разграничен на няколко подварианта, с цел да се улесни следенето на. епидемиологични гърмежи по света. Регистрирани са 117 подварианта. А този, който медиите назовават „ Делта плюс “, е вариация на един от тях.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Делта плюс “ е засечен в най-малко 36 страни и 10 американски щата.

„ Това, което може да го спре е имунизацията. Ваксините работят и против Делта разновидността “, добави доцент Ивайло Алексиев от НЦЗПБ.

Заразените и умрелите за последното денонощие още веднъж са обезпокоително доста. Здравното министерство разгласи, че от на следващия ден се преустановяват плановите интервенции в цялата страна.

Медиците се сплотиха и към мнението, че е нужен народен локдаун, с цел да може здравната система да поеме глътка въздух.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР