Установени са 109 тона заразено пилешко месо от Полша, които

...
Установени са 109 тона заразено пилешко месо от Полша, които
Коментари Харесай

Конфискуваха 109 т заразено пилешко месо от Полша

Установени са 109 тона инфектирано пилешко месо от Полша, които са иззети, а общо от този производител в страната са влезнали 544 тона. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред публицисти в Народното събрание. Тя добави, че останалите количества или са изтъргувани към други пазари, или са модифицирани термично.

Нито един кг от охладеното пилешко месо с генезис Полша не е влезнало за консумация, респективно за покупка от потребителя, сподели министърът. То е било закупено от разнообразни оператори, които го дават за съответна преправка за реализация на пазара, само че преработката е термична, т.е. в този смисъл рискът за здравето не е съществувал, добави тя.

Министър Танев изясни, че са получени не 16, а общо 17 сигнала по системата за известяван на Европейска комисия за съществуване в мрежата на пилешко месо - охладено, с генезис Полша, и тези известия засягат няколко страни, където полският производител е продал своята стока. Първият сигнал идва в края на март. Това, което е направила БАБХ след приемане на всеки от сигналите, е инспекция по хранителната верига за наличност на птиче месо с генезис Полша и към 109 тона от открити наличия по всички тези известия за конфискувани, заяви Танева.

По думите й след 29 октомври т.г. са пристигнали 10 от известията, т.е. има интензитет. От тези 17 сигнала 15 засягат еднакъв полски производител. Продукт на този полски производител е продаден най-малко в още седем европейски страни, с изключение на в България. Този артикул е за следваща обработка, заради което БАБХ няма задължението да уведомява потребителя, изясни Танева. Тя уточни, че, за жалост, по европейски правилник, МЗХГ не може да изнесе информация нито за името на производителя, нито за имената на българските оператори, които са закупили тази стока.

Танева заяви, че от преди няколко дни, след последния сигнал, се вършат инспекции на всяка партида на този полски производител, която влиза за продажба в България. Нямаме пълномощия да забраним този производител да внася в България, това може да направи полския надзорен орган, изясни още министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР