Установената тенденция за намаляване на регистрираната безработица в страната продължава

...
Установената тенденция за намаляване на регистрираната безработица в страната продължава
Коментари Харесай

Безработицата продължава пада

Установената наклонност за понижаване на записаната безработица в страната продължава и през юни, като през месеца нивото ѝ се открива на 5,7%. Административната статистка на Агенцията по заетостта регистрира намаляване от 0,4 процентни пункта по отношение на май 2018 година и от 1,1 процентни пункта на годишна база.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 188 576, като числеността им се свива с 5,9% по отношение на предходния месец и с 15,9% по отношение на година по-рано.

Новорегистрираните лица през юни са 21 898, като от тях 1 704 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 31 903 лица, като е прибавен целия инструментариум за активиране на Агенцията по заетостта: трудови тържища, срещи и презентации със завършващите обучение, проведени от кариерните центрове, действия на юношески, ромски, трудови посредници и други

Освен към безработните, активността на бюрата по труда е ориентирана също към заети, учащи и пенсионери, като през юни 818 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.

Общо 23 769 лица са постъпили на работа през месеца, като 75,2% от тях са устроени в действителната стопанска система. В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните, през месеца в субсидирана претовареност са включени 5 886 лица: 2 720 – по стратегии, 2 488 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” и 678 – по ограничения.

През месеца общо 797 безработни лица са включени в образования за придобиване на нова подготовка и основни компетентности. Основно специалностите в които се образоват курсистите са в региона на хотелиерството, туризма, строителството, а основните компенетности са: цифрова, предприемачество, умения за учене. 

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 17 339, като 83,3% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (30,3%), търговията (14,7%), хотелиерството и ресторантьорството (11,9%), административните и спомагателните действия (8,3%), интервенциите с недвижими парцели (6,5%), строителството (5,6%) и други

Най-търсените групи специалности през месеца са били: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; монтажници; помощници при подготвяне на храни; преподаватели; водачи на МПС и преносими уреди и др.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР