Успяват ли служителите ви да разкрият пълния си потенциал на

...
Успяват ли служителите ви да разкрият пълния си потенциал на
Коментари Харесай

Дайте им власт, подкрепете ги

Успяват ли чиновниците ви да разкрият цялостния си капацитет на работното място? Отговорът на този въпрос най-вероятно е „ не “. Според изследване на Gallup 53% от служащите не се усещат „ ангажирани “ в своята работа, което значи, че въпреки и да идват в точния момент в офиса и да извършват отговорностите си, те са подготвени да изоставен работа сега, в който получат по-добра оферта.

Тук на напред във времето излиза водачеството. Ръководителят има доста отговорности и функции, само че може би най-важната е да направлява, стимулира и въодушевява своите чиновници.

В последна сметка ангажираността на вашите подчинени зависи от четири фактора – в случай че ги овладеете, ще създадете по-продуктивна и приятна просвета на работа.

Овластяване

Голяма част работата на водача е да даде на чиновниците си нужните средства и насоки, с цел да си правят работата допустимо най-добре, и да не им се спънка. Това значи, че те би трябвало да имат несъмнено равнище на независимост и самостоятелност при вземането на решения и предприемането на дейности. Ако вложите нужното доверие в качествата на вашите чиновници и им позволите да работят по метода, по който считат за най-хубав, вие ще си гарантирате тяхното почитание и преданост.

Насърчаване

Всеки бизнес е белязан от поредност от върхове и спадове. Когато нещата не вървят, обстановката може да стане извънредно неприятна. Именно тук идва ролята на водача, който би трябвало да стимулира освен себе си, само че и да въодушеви чиновниците си да се изправят на крайници и да продължат напред. За задачата е нужен явен фокус и схващане на потребностите и страховете на тези служащи, които в никакъв случай не са попадали в тежка спешна обстановка. Те може да бъдат изцяло парализирани от това ново прекарване и да имат потребност от утешение и пространство, в което да се усещат в сигурност - вашата задача е да изградите такова.

Подкрепа

Служителите могат да работят най-добре, когато знаят, че имат вашата поддръжка. Ако не ги снабдите с нужните средства и структури за поддръжка, вие ги поставяте на пътя към неуспеха. Това не значи непрекъснато да надничате зад рамото и да обяснявате на всеки ваш чиновник какво тъкмо да прави и по какъв начин да го прави, а да го насочите и да му осигурите инструментите, от които има потребност, с цел да си прави добре работата.

Яснота

В работата няма нищо по-важно от ясната връзка сред водача и неговия екип. Най-лошите шефове, с които съм работил, не обясняваха какво тъкмо чакат от своя екип и непрекъснато променяха мнението си по значими въпроси. Те не знаеха какво желаят и даваха неразбираеми насоки. Страхотните водачи, от своя страна, обрисуват ясно своята визия за работния развой, което оказва помощ на техните екипи да намерят мястото си в компанията и да схванат по какъв начин се вписват в работа. Ако водачът не може да дава ясни насоки на своите подчинени, те не могат да бъдат продуктивни, защото никой не знае каква тъкмо е крайната цел. В последна сметка, в случай че желаете да изградите високоефективен екип, първо би трябвало да имате ангажирани чиновници.

.......................

Бернард Колман за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР