Успяваме да направим бюджета един по-голям инструмент за преодоляване на

...
Успяваме да направим бюджета един по-голям инструмент за преодоляване на
Коментари Харесай

Горанов: Бюджет 2019 може да бъде изпълнен само от това правителство

Успяваме да създадем бюджета един по-голям инструмент за превъзмогване на неравенствата. Това декларира министърът на финансите Владислав Горанов в изявление за вестник „ 24 часа “, оповестяват от министерството. Той акцентира, че това се дължи на повишаването на стопанската система и на всички индикатори на макрониво и дава за образец нарастването през 2018 година на брутния вътрешен артикул (БВП) с 30 % и на данъчните доходи с 40 % по отношение на 2014 година

По думите му бюджетът отразява и политическите планове на държавното управление защо и по какъв начин да изразходва парите, които е събрало от българските жители.

„ Този бюджет може да бъде изпълнен единствено от този кабинет. Видяхме през 2017 година, за малко, по какъв начин различен кабинет конюнктурно и бързо утежни индикаторите в бюджета. Аз съм уверен, че имаме политически потенциал да запазим ръководещото болшинство и да запазим целите, които са общоприети, или най-малко подкрепени от по-голямата част от българските жители “, безапелационен е министърът. Според него образованието, подобряването на инфраструктурата и на административното обслужване са главните предпоставки за по-добро качество на живот и за по-успешно развиване на обществото и по тази причина за тези сфери са планувани повече средства през 2019 година

„ Бюджетът преразпределя от една доста по-голяма стопанска система, която е резултат от позитивните процеси от последните няколко години. И в случай, че сме изпълнили обещанието си да не променяме параметрично данъчната политика в идващите години, значи единствено едно – че българският народ е създал повече “, показва министър Горанов.

Той акцентира, че налозите остават непроменени и посредством повишаване на обществената част на разноските в бюджета се усилва държавната поддръжка: „ Тук би трябвало да включим и образованието, нарастването на разноските за хората с увреждания, нарастване на разноските, правени от цялото ДОО. Тук ще видите и половин милиард повече за опазване на здравето. Тоест, главната част от създаденото отива за превъзмогване на неравенствата и то без да се усилват налозите. Това е отношението на настоящето ръководство през Новата година “. Относно растежа на заплатите в администрацията Владислав Горанов обръща внимание, че за първи път от 2008 година се прави хоризонтално нарастване на възнагражденията. Той коментира, че задачите са най-малко две – от една страна, това да е съответно на процесите в действителната стопанска система, а от друга, да се притисне действителният бранш и той да осъзнае, че цената на труда не може да е източник на конкурентоспособност. „ Видяхме, че през дългите години, когато ниските налози и ниската цена на труда бяха източник на конкурентоспособност, с изключение на да се задълбочи неравенството и да изоставен голям брой млади мозъци, да отидат в Европа, където цената на труда е по-висока, друго не успяхме да реализираме, въпреки и късно би трябвало да осъзнаем, че цената на труда не е единствено фактор на продуктивността “, счита Горанов.

Министърът на финансите твърди, че държавното управление няма да направи нито един разход над утвърдените със Закона за бюджета. Той напомня, че дебатът по отношение на гъвкавостта на изпълнителната власт при преразпределението е безконечен и с наклонност за понижаване на пълномощията на държавното управление. Съгласно последните промени в Закона за обществените финанси на държавното управление се даде опцията да прави това с обществен нормативен акт. „ Срещаме упрек, че и това е доста, само че първо би трябвало да създадем уточнението, че то се случва единствено в границите на одобрени от Народното събрание разноски, т.е. в случай че има преизпълнение на приходите, те не могат да бъдат изхарчени. И второ – вършим ангажимента, че по Конституция Министерският съвет е виновен за осъществяването на бюджета. Би било неточност, небалансирано би било, в случай че на Министерски съвет не е оставена никаква еластичност във връзка с осъществяването на бюджета. Защото, не дай си Боже, в някаква изключителна обстановка гъвкавостта за оперативни решения, е напълно на изпълнителната власт “, прецизира Владислав Горанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР