Успяхме, ей! Доказахме, че всичко можем да съсипем - само

...
Успяхме, ей! Доказахме, че всичко можем да съсипем - само
Коментари Харесай

И с тока стана пълен комунизъм

Успяхме, ей! Доказахме, че всичко можем да съсипем - единствено ни го дайте. Дори най-простият принцип на пазарната стопанска система - този на търсенето и предлагането, не ни лови. Това е еднопосочното и безапелационното умозаключение след вчерашното съвещание на така наречен Тристранка - поради скъпия ток на борсата.
Повтарям за неразбралите - поради скъпия ток на свободния пазар. Свободният! Пазар!
Нямам визия до каква степен наясно са тези, които четат сегашния текст, що е то борса. Според всички учебници по стопанска система, това е място, където някой предлага нещо, търсено от някой различен, който го купува. Колкото повече предложение и по-малко търсене, толкоз по-ниска цена - тъй като никой търговец не желае да му " залежава " стока, тъй като не се търси и гледа да изкара най-малко нещо, а не да остане с нищо. Колкото по-малко предложение и повече търсене, по-висока цена - тъй като всеки търговец ще се опита да завоюва повече и като има доста претенденти, те ще се надпреварват, с цел да вземат търсенето - а конкуренцията печели този, който даде най-вече (пари). Елементарно и учещо се в първия допир с материята " стопанска система ".
Та в този момент въпросът към ревящите работодатели и хленчещите синдикати, само че най-много " работодатели " като Васил Велев, е следният - на борсата ни какво има - повече предложение или повече търсене?
Разбира се, това не е единственият въпрос. Другият въпрос, който беше заложен на Велев от Поли Златарева в публицистичното предаване на Българска национална телевизия " Още от деня ", е какво провокира пиковете на цената. И Велев почна да мънка - ами имало нерационално държание на купувачите, имало теч на информация, ала-бала. Имаше даже дежурното обвиняване към ЕРП-тата - по какъв начин щели да си избият цената от битовото ползване при идващия регулаторен интервал, когато щели да изискат по-високи цени от КЕВР за контролирания пазар и КЕВР да им ги даде.
Велев, обаче, комфортно НЕ КАЗА какви контракти за пазаруване на ток подписват тези работодатели, които в този момент мрънкат. Дали са еднодневни? Дали са по-дълги? Колко по-дълги? Защото, когато сключваш дълготраен контракт, тогава цената не ти се трансформира всеки ден. Когато обаче тарикатееш и си мислиш, че може всеки ден да купуваш на ниска цена, тогава ще има и положителни, и неприятни дни - с по-ниски и с по-високи цени. Това го знае всеки, имал си даже малко алъш-вериш с тържища.
Хайде в този момент да бъдат по този начин положителни работодателите, които недоволстват от свободния пазар, да обяснят те какви контракти подписват. А не да има намеци по какъв начин някои търговци доста печелели, по тази причина не било почтено. Все едно Велев няма да печели, в случай че може - ще се откаже за изгода роду!
Още нещо - недоволството от цената. Нека господин Велев каже знае ли по какъв начин се образува тази цена. Например влиза ли в нея цената на квотите за нездравословни излъчвания? Защо тя се качва - дали тъй като имаме повече замърсяващо произвеждане за сметка на ВЕИ, тъй като ВЕИ са доста неприятни и посредством тях ни ограбиха енергетиката? А кой насаждаше години наред неприятна известност на ВЕИ като метод да се снабдявам с сила, тъй като едни нарушители се възползваха и от това и направиха пари? И работодателите дали направиха нещо в тази тенденция?
Цялата история наподобява на обстановка, в която хлапета играят " Не се сърди дребосъче ". На някое от хлапетата обаче не му потегля и незабавно бута фигурките - тъй като не е почтено да не му върви и да не печели! Затова в този момент има плач към страната - да оказва помощ, да се намесва, все едно сме в сякаш отминалите времена на регулиращия всичко комунизъм. Като да идеш да ревеш на рамото на мама, че ни си бил на " Не се сърди дребосъче ". И тъкмо поради такива истории така наречен " работодатели " обират единствено подбив. Защото номерцата им може да вървят на седянката, само че най-после постоянно лъсва истината - а тя боли!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР