Успяхме да възстановим стария блясък на розариума в Брисовата градина.

...
Успяхме да възстановим стария блясък на розариума в Брисовата градина.
Коментари Харесай

Фандъкова: Твърденията за строителство в Борисовата са откровена лъжа

Успяхме да възстановим остарелия искра на розариума в Брисовата градина. За мен е значимо да възвръщаме парковете и градините в София, само че и да се срещаме с историята им. Това сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова, която ревизира по какъв начин наподобява основаният от градинаря Йосеф Фрай розариум, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Пространството, което е възобновено, е на повърхност от 3 дка. В момента са засадени към 7000 растения, като към 2000 са розите. Тук са възобновени алеи, зелените пространства и паркова мебел. Възстановено е напълно и осветлението. Има защита. Предстои да бъдат сложени и видеокамери, с които да разтеглим построената система “, съобщи Фандъкова и добави, че следва да се слагат табели, които да описват за типовете рози, които са засадени.

След няколко години хората ще могат да минават под арки от рози, а стълбовете на лампите ще бъдат невидими, тъй като ще бъдат обхванати от увивни рози.

„ Около 780 000 лв. е цялата инвестиция. Поетапно възвръщаме Борисовата градина “, сподели още Фандъкова.

Тя разяснява и изказванията на политици и общински съветници, че новият обстоен организационен проект на парка планува строителство. Фандъкова дефинира думите им като откровени неистини и спекулации и акцентира, че той не е признат и предстоят разисквания.

Приемането на проекта е най-важната гаранция, че паркът няма да бъде застрояван, няма да бъде променян трагично. Моята персонална позиция е той да бъде непокътнат във типа, в който го обичаме и сме привикнали да го виждаме “, разгласи градоначалникът.

Кметът сподели още, че ще упорства да не се построява климатично учебно заведение в парка, което е заложено в новия проект на Борисовата градина. „ Ще упорствам да се запазят обектите на спортна София, конната база. Смятам, че подлезът, който е препоръчан за пешеходно прекосяване от строителния колеж, не е нужно да бъде изграждан. Трябва да се откри решение наземно и безвредно да минават пешеходците “, изясни тя.

Фандъкова добави, че ресторантът „ Веселото село “ ще бъде отстранен, само че това се бави, тъй като заповедта се апелира, а в „ Маймунарника “ ще бъдат построени естради. Автокъщата до бул. Драган Цанков също би трябвало да бъде отстранена, само че притежателите ѝ апелират заповедта на проектант Влади Калинов и в този момент следва съдът да излезе с решение. Там архитектът е планувал под земята паркинг, което кметът поддържа.

„ Дали да бъде построен музей, в случай че е нещо малко, в границите на съществуващото, може да го разгледаме, само че не мисля, че има потребност от съществено строителство “, съобщи тя и добави, че съществуващите игрища би трябвало да бъдат реновирани и реконструирани, само че не и разширявани като площи. Ще бъде възобновена и пързалката на стадион „ Юнак “, добави още Фандъкова.

На въпрос на БГНЕС дали ще бъде възобновена къпалнята „ Мария Луиза “ в парка, кметът отговори, че проектът ще отбрани обекта и той ще забрани строителство и разширение на къпалнята. Останалото зависи от притежателите, които би трябвало да създадат съществени вложения, с цел да отворят басейна.

Стана ясно още, че общината е заделила 20 млн. лева за поправяне и създаване на нови паркове.

„ В момента се работи в Южен парк, Северен парк, Западен парк. Проектира се парк „ Дружба “. Ремонтират се градини в междублокови пространства в квартали “, регистрира Фандъкова.

Тя разгласи, че до 2-3 седмици ще тръгне и тролей №7, който ще свързва „ Люлин ” с „ Манастирски ливади “. Единствената смяна от първичния проект е, че той няма да се движи по „ Фритьоф Нансен “ поради гражданско неодобрение, само че построената контактна мрежа ще остане.

Кметът изясни още, за какво плануванаъа по проект велоалея на бул. „ Президент Линкълн “ в „ Овча купел “ няма да бъде построена.

„ Това не е реорганизация, не е нов план, а ремонт по съществуващо състояние. Изискванията на Наредбата за създаване на велоалеи са, че те би трябвало да имат ширина от 1.5 м. Габаритът на съществуващия бул. не разрешава да се построи такова трасе “, съобщи Фандъкова и сподели, че има места, на които са разчертани еднометрови, които не се утвърждават от велосипедистите, само че към този момент и Наредбата не го разрешава. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР