Успяхме да направим бизнес модел, който да позволи не само

...
Успяхме да направим бизнес модел, който да позволи не само
Коментари Харесай

"Уча.се" с лекота

" Успяхме да създадем бизнес модел, който да разреши освен да печелим от един обществен план, само че и да се разрастваме ", споделя основателят на пратформата Дарин Маджаров

© Цветелина Белутова Ако се съди по мненията на родители, просветителният уебсайт " Уча.се " е безспорен триумф. Повечето усещания са за това по какъв начин децата усъвършенстват бързо триумфа си с помощта на платформата. Преподавателите също поддържат направеното - към 95% от интервюираните споделят, че посредством уеб страницата учениците " схващат материала по-лесно и реализират по-високи резултати ". По-високи резултати регистрира и едноименната компания, ръководеща системата, която за 2019 година има към 7 млн. лева доходи и към 3 млн. лева облага. Само за към 7 години Дарин Маджаров съумява да трансформира плана от любителски в всеобща просветителна платформа.

" Прави още видеа "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Както доста сходни истории, Маджаров стига до концепцията за " Уча.се " ненапълно по случайност. Той няма педагогическо обучение - приключил е Априловската гимназия в Габрово и е бакалавър и магистър по електроника и компютърни науки от Jacobs University Bremen в Германия. По време на докторантурата си в Белгия сестра му от време на време се обръща към него с молба за спомагателни пояснения за уроците си по физика в гимназията. Въпросите зачестяват и Маджаров стартира да записва отговорите във видеа. Обратната връзка от съучениците на сестра му не закъснява: " Много добре обясняваш. Прави още видеа ".

Първите видеоуроци са по математика, физика, химия и биология. Гласът на Маджаров е зад кадър, а Microsoft Paint оказва помощ за визуализацията. След първите 20 записа взема решение да потърси учителката си по химия от гимназията Мария Николова. Взема самолета до България, намира се с нея, пуска й видеоуроците и чака присъдата. Оценката е " доста добре ". Връща се в Белгия, а Николова става негов съветник за материала по химия.

За три-четири месеца заран преди 9 ч. и вечер след работа Маджаров прави самичък 320 видеурока, които качва в YouТube. Купува домейна " изучавам.се " (ucha.se) и напролет на 2012 година взема решение да изостави докторантурата и да се върне в България, с цел да се занимава единствено с тази активност. Решението е подбудено от възходящия брой на гледащите уроците, както и от противоположните мнения, измежду които не липсват и такива: " Брато, качвай още уроци, единствено на теб разгадавам " и " Ти си цялостен скапаняк, ще ти счупя главичката, разчитах на теб, а ти нищо не качи и получих двойка ".

" Как ще си върнем инвестицията "

В България Маджаров намира първия вложител за концепцията си - фонда LAUNCHub, както и сътрудник - Николай Жейнов, с който записва компанията " Уча. се ". Компанията получава 30 хиляди евро, а вложителите - 9% от акциите на новосъздаденото сдружение.

В резултат на вложението екипът се разраства до десетина души през 2013 година Маджаров образова новоназначените запалянковци по какъв начин да записват видеата на понятен език, " като че ли изясняват материята на другар ". Сайтът се разраства и тогава към този момент съдържа към 700 видеоурока по математика, български език, химия и физика, а професионални учители съветват направеното. Платформата печели известност и се употребява гратис.

През 2013 година следва втора инвестиция в бизнеса - обвързваният с " Асарел-Медет " фонд за рискови вложения " Бизнес - Устойчиво развиване 07 ", както и двама бизнес ангели, които общо влагат към 200 хиляди евро в платформата. В резултат екипът нараства, видеоуроците надвишават 1500, а записаните консуматори към този момент са 50 хиляди.

На въпрос тогава от вложители по какъв начин планът да стане доходоносен, Маджаров искрено дава отговор: " Още не знам. Знам, че съм му предан изцяло. Надявам се да измислим бизнес модела, с който да печелим ".

С абонамент

Година по-късно решение очевидно е открито и от февруари 2014 достъпът до видеата в " Уча.се " става заплатен. Абонаментът не стопира растежа на потребителите, които доближават 126 хиляди Приходите за годината са 476 хиляди лв., компанията отбелязва първата си облага от 17 хиляди лв..

През 2016 година следва трети рунд на вложения в платформата - този път LAUNCHub влага нови 200 000 евро, като огромна част от тях са за маркетинг и реклама. Екипът от 26 заети по това време продължава да прави от ден на ден видеоуроци и да става все по-добър в тази активност. Което се вижда и от резултатите - записаните консуматори към този момент са 320 000, а оборотът за годината е близо 1.5 млн. лв..

В началото видеоуроците са по всички предмети за " най-болезнените класове, когато учениците държат изпити " - 7-и и 12-и. Следват видеа за материала за 4-ти клас (първата матура), последователно се запълват неналичията и за останалите класове.

" За основаването на един видеоурок работят преподавател, който прави проекта, сценарист, артисти, аниматори, преподавател, който утвърждава крайния артикул, преподавател, който прави надзор на качеството на основаното. Това е скъпо начинание. В началото беше аматьорско - бързо, на ниска цена, смешно. Сега е напълно професионално ", изяснява Маджаров. И добавя, че цената на едно видео зависи от броя на участващите и времето за основаването му, както и от метода на анимиране (тип на рисунките, скорост на анимацията) и може да коства от няколкостотин до няколко хиляди лв..

650 хиляди регистрирани консуматори

В момента сдружението зад уеб страницата е " Образователна платформа УЧА.се ". Дарин Маджаров е с максимален дял - 48.65%, следван от другия съосновател Николай Жейнов с 18.33%, " Бизнес-Устойчиво развиване 07 " с 12.56%, LAUNCНub с 10.79% и други четири физически лица - с 9.68% дял общо.

Приходите на " Уча.се " за 2019 година скачат с 85% по отношение на миналата година до 7 млн. лева За компанията сега работят към 150 души, от които близо 70 са непрекъснато наети. Компанията има офис и във Варна, където са техническият екип и Николай Жейнов, отговарящ за развиването на продукта.

Видеоуроците и тестванията към всеки от тях са над 16 000. Те обгръщат целия материал по всички предмети от 1 до 12 клас. " Няма значение по кой учебник учи детето. В уеб страницата уроците за него ще бъдат преподредени съгласно определения учебник ", прецизира Дарин Маджаров. Равносметката на платформата демонстрира: 650 хиляди регистрирани консуматори, над 54 млн. изгледани урока, над 60% от българските учебни заведения имат абонамент и преподавателите в тях употребяват " Уча.се " по време на час. Известни артисти и артисти пък озвучават част от уроците.

Бизнес моделът

Компанията печели от абонамент: за 6 месеца (143.70 лева.), за 12 (179.40 лева.) и за 24 (334.80 лева.). Сумите може да се заплащат и разсрочено с известно оскъпяване. Без регистрация ученикът може да гледа гратис пет видеа и тестванията към тях от всеки предмет и клас. Училищата купуват абонаменти за своите учители и от тази опция се употребяват към 1400 образователни заведения в страната.

Сайтът към този момент предлага наличие и отвън образователната стратегия по разнообразни тематики - по какъв начин да стартираш бизнес, уроци по китара, сигурност на придвижването по пътищата, кариерно насочване и други Освен това екипът е допълнил и преправил към 2000 остарели видеоурока.

Фирмата, която е лицензирана от МОН, провежда и еднодневни образования за учители - майсторски класове за преподаватели, които покачват своята подготовка и получават заеми за това.

" Успяхме да създадем бизнес модел, който да разреши освен да печелим от един обществен план, само че и да се разрастваме. Платформата може още да пораства, броят на потребителите - също ", уверен е Дарин Маджаров. Той не счита да стопира дотук - проектите на екипа включват и основаване на частно учебно заведение от 1 до 12 клас. Q&A

Какви са плюсовете от потреблението на уеб страницата?
- Сайтът икономисва време за подготовка на учениците. Дори да са отличници, с " Уча.се " те се оправят по-бързо и им остава време за други занимания отвън уроците. Освен това на тях им е забавно, възпламеняват се, покачват триумфа си, търсят спомагателна литература. Учителите се приготвят за часовете по-бързо, разнообразяват преподаването. Когато пуснат видеоурок в час, часът става като прекарване и игра, а учениците са по-активни. На родителите спестяваме старания и време да си напомнят за линейните уравнения да вземем за пример, с цел да ги обяснят на детето си. Спестяваме им и пари за частни уроци. Със сигурност има и хора, на които платформата не им подхожда, само че това е обикновено.

Станахте притежател на оценката " Млад управител " за 2019 година на фондация " Еврика ". Коя е най-голямата премия за вас?
- Непрекъснато обикалям доста учебни заведения, срещам се с учители и възпитаници. Може да е тривиално, само че когато си оказал помощ на някого да се развие, това ти носи голямо задоволство. Казвали са ми: " Брато, толкоз доста ми оказа помощ освен да изкарам добър триумф, само че и да схвана това, което обичам ". Или: " Нямах опция за частни уроци, само че с помощта на вашия уебсайт съумях да вляза медицина ". Вече има хора, които са употребили " Уча.се " като възпитаници, а в този момент са студенти.

Имате ли конкуренция?
- Сега страната ще прави сходна платформа. През 2021 година би трябвало да е подготвена и за задачата са отделени, мисля, 100 млн. лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР