Успокояване на войната в Украйна може да има не по-рано

...
Успокояване на войната в Украйна може да има не по-рано
Коментари Харесай

Тодоров: Успокояване на войната в Украйна може да има не по-рано от следващите 10 години

Успокояване на войната в Украйна може да има не по-рано от идващите 10 години. Това съобщи в ефира на „ Твоят ден” по NOVANEWS журналистът Валерий Тодоров. По думите му спорът навлиза в нова фаза.

„ Върви се към ожесточаване на сраженията. Навлиза се във втора фаза на войната. Русия съобщи, че откакто Украйна е снабдена със средства за отдалечено поразяване, ще концентрира ударите си още повече. Разрушенията и офанзивите евентуално ще станат по-масови. Експерти дадоха оценки, че и военните полетите са се нараснали. Повдига се степента на опълчване. Има информация, че в Донбас Русия концентрира близо 100- хилядна войска”, изясни той.

Според него на дневен ред е и заплахата спорът да излезе отвън сегашните територии.

„ Русия към този момент предизвести, че ще преглежда като съперник страни, които доставят с оръжие Украйна. Говори се и за опция от местни нуклеарни удари. Западните оценки приказват за удължение на спора, съгласно тях той ще трае още 2-3 месеца. Аз не съм подобен оптимист, мисля, че за действително усмиряване не може да се приказва в интервал не по-малък от 10 години”, добави той.

Валерий Тодоров разяснява още, че има редица въпроси, които следва да бъдат решени.

„ Русия няма желание да освободи завладените територии, нужен е статут на тези територии с концепцията те да останат част от Украйна. Въпросът за Крим е най-сложен. Украйна пък има искания към четири съветски области с висок % украинско население”, сподели още журналистът.

Според него двете страни стават все по-непримирими.

По думите му визитата на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба у нас има за цел да легитимира разговора сред Украйна и България.

„ Страната ни може да играе положителна роля в посредничеството, отчитайки умерената ни позиция и към двете враждуващи страни”, добави Тодоров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР