Успокоиха ли се българите прекалено рано за пандемията - обяснението,

...
Успокоиха ли се българите прекалено рано за пандемията - обяснението,
Коментари Харесай

Д-р Цветеслава Гълъбова: Виждахме как масово тези, които налагаха мерките, не ги спазваха

Успокоиха ли се българите прекомерно рано за пандемията - обяснението, което дават един куп специалисти за втория пик на ковид у нас. Отговорът на доктор Цветеслава Гълъбова, психиатър и шеф на Държавната психиатрична болница „ Св. Иван Рилски " беше явен: " Аз не мисля, че това е тъкмо по този начин, тъй като на нас ни се пращаха доста разнообразни послания и това е един от проблемите, с цел да се успокоим прекомерно рано. Ние виждахме по какъв начин от самото начало се постановяваха ограничения, само че не бяха добре обосновавани, което поражда опозиция. Виждахме по какъв начин всеобщо тези, които постановяваха ограниченията, не ги съблюдаваха. "
Няма по какъв начин да се реализира към този момент дисциплината от лятото счита тя. " Мисля, че няма да се получи. Вече е топло, тогава беше студено. Изкарали сме към този момент една дълга изолираност. Хората имат потребност да пътуват, да се прегръщат, да се целуват. И отново дублирам – не виждаме ръководещите да съблюдават тези ограничения. Това също е доста значимо. "
Пример за това е и последната разходка на премиера Бойко Борисов до Рилския манастир, която приключи с санкция от 300 лева, тъй като министър председателят не носеше маска в Светата обител. В момента със заповед на министър Ананиев от през вчерашния ден маските още веднъж са наложителни на всички закрити места без питателните заведения и нощните заведения.
" Трябва да сме наясно, че единствено говоренето не стига. Личният образец е доста значим. Когато има разминаване с това, което споделям и това което правя. ", акцентира специалистът.
Как ще преборим пандемията?
С разсъдък и с информация и с ясното схващане, че въпреки всичко приказва за инфекциозно заболяване, което се предава по въздушно-капков път и вероятността да се разболеем съгласно специалистите е доста огромна. Не би трябвало да отиваме в прекаленост – " о, боже! ". По тази логичност би трябвало да стоим със скафандри. Не бива чисто душевен да се натоварваме с това нещо. Трябва да сме внимателни. Хубаво е, че се научихме да си мием ръцете. Добре е, че към този момент работодателите може би ще схванат, че като кихаме и кашляме не е добре да сме на работа. Че бременните и майките не са неприятни служащи. Ако свикнем когато сме заболели да пазим близките е добре, само че да с епазим от другата прекаленост.
Колко ще продължи всичко и по какъв начин ще го преживеем
" Колкото е належащо може да продължи. Въпросът е, всеки човек по какъв начин го понася. Някои го понасят с повече вреди, други - с по-малко. Лично аз считам, че душевен здравите хора, ще го преминат с по-малко вреди. Проблемът е при невротиците. При някои се усъвършенстваха, при други се утежниха, предстоящо. При множеството последствията ще се проявят откакто мине всичко. Нека мине 1 година и ще забележим кой по какъв начин го е претърпял . ", разяснява специалистът.
Надявам се пандемията да не ни е трансформирала, сподели психиатърът. " Силно се надявам, тъй като нашият температмент е прекрасен . Това, че се обичаме, че обичаме да се допираме, прегръщаме, е хубаво. А и това, което виждам, май не сме се трансформирали. Тук не става въпрос, да сме като нашите южни съседи, само че въпреки всичко ние сме топли и се надявам това да не се промени. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР