Успешното начало и пристигането на филмов екип в Международната космическа

...
Успешното начало и пристигането на филмов екип в Международната космическа
Коментари Харесай

Космонавт обясни пищната прическа на Юлия Пересилд в МКС

Успешното начало и идването на кино екип в Международната галактическа станция несъмнено е добра вест. Но страстите на някои репортери излизат от контрол и те стартират да показват мечтаното за фактически, от което косите на експертите в космонавтиката настръхват - като на Юлия  Пересилд при нулева гравитация. 

Да напомним, че корабът Союз МС-19 се скачи с МКС във вторник към 15 часа. Само че планираното автоматично скачване с модула " Рассвет " не можа да се осъществи поради щета на системата за доближаване " Курс ". Наложи се  командирът на кораба да премине към ръчно скачване. Появи се информация, че Юлия Пересилд е асистирала на Антон Шкаплеров по време на ръчното съединяване.

„ Това не би могло да се случи по никакъв метод — казва пред уеб страницата MK.ru пилотът-космонавт Генадий Падалка, който е отговорен за две ръчни скачвания на галактическия транспортен съд „ Союз “, две на транспортен съд „ Прогрес “ благодарение на телеоператорско съоръжение с МКС и три на кораби от единия модул на МКС към другия. — Актрисата няма как да оказва помощ при съединяване. Нито пък Шипенко “.  

„ Там, където е мястото на Пересилд — изясни космонавтът с пет космически мисии — няма нито един комутатор, обвързван със системата за докинг. Нещо повече, самият развой на съединяване се вижда визуално през ВСК (визьора на космонавта) само от командира.  И то от избран ъгъл. Артистите летяха като пасажери. Без да виждат, схващат и управляват нищо, в очакване на скачването “.

Почти веднага след като командирът на кораба, Юлия Пересилд и режисьорът на бъдещия филм Клим Шипенко най-сетне се оказаха в станцията (10 минути по-късно от планираното време), те незабавно направиха връзка със Земята по телемост.

И тук феновете бяха изумени от обилната „ прическа “ на Юлия. Веднага се появиха въпроси: „ Не пречи ли дългата ѝ (особено за космоса) коса на другите космонавти? “ „ Няма ли заплаха да се заплете в многобройните кабели? “ „ Хигиенично ли е това изобщо в изискванията на безтегловност? “. Тези въпроси също били преадресирани от сайта към опитния космонавт. 

„ Не мисля, че косата на  Пересилд би могла да пречи на някого на станцията — отговаря Генадий Падалка. – На мен самият, а и на доста други космонавти и астронавти за няколко месеца полет ни израстваше сходна грива. С мен хвърча астронавтката Никол Скот, която имаше толкоз доста коса, че можеш да се скриеш зад нея. Общо взето на станцията има задоволително място, тъй че всеки може сам да избира дали да си разпуска косата или да я връзва на опашка “. 

По думите на Падалка събраната на кок или опашка коса би провокирала стеснение още по време на полета на Юлия с кораба „ Союз “: Шлемофонът за взаимозависимост се надява няколко часа преди старта и се налага дълго да се лежи в креслото в очакване. Ако през това време нещо ти притиска главата, става неприятно. 

А по какъв начин жителите на МКС си мият главите?

Няколко огромни капки вода се изстискват от специфичен контейнер с разпределител върху главата и деликатно се разпределят в косата, като се заобикаля пръскането. След това малко количество шампоан се изстисква върху влажната коса. След измиване с навлажнена хавлиена кърпа шампоанът се отстранява. С помощта на навлажнени кърпи в космоса се вземат и „ душове “. В орбита има задоволително хигиенични артикули, макар че огромните хавлиени кърпи се бракуват след седмица приложимост, а „ вафлените “ - след 2-3 дни “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР