Успешното фирмено име е най-важният фактор за успех. За да

...
Успешното фирмено име е най-важният фактор за успех. За да
Коментари Харесай

Кой е кръстникът на Amazon и Aрple

Успешното фирмено име е най-важният фактор за триумф. За да могат хората да запомнят марката и да я разпознаят, фирмите се нуждаят от ефектно име, което да провокира мощна асоциация с продуктите й, да се запомня елементарно и да звучи прелестно.

Amazon

Основателят на Amazon Джеф Безос избира това наименование, тъй като стартира с буквата А. Причината е, че през 1994-а търсачките класират резултатите си по азбучен ред. Безос споделя още, че Amazon се асоциира с името на най-голямата река на земята - Амазонка, а той мечтаел да сътвори най-голямата книжарница в света.

Но това е единствено половината от историята. Сегашното наименование имало две други възможности. Първата - Cadabra, Inc. - произлизала от магическото проклинание Абракадабра, тъй като покупката на книги онлайн по това време изглеждала нещо необикновено. Но юристът на Безос вместо вярното име непрестанно чувал думата cadaver (труп), и Джеф се отказал.

Другият вид бил Relentless. Безос даже записал домейн Relentless.com, който и до момента се пренасочва към Amazon.com. В превод думата relentless значи "безпощаден " и приятелите на бизнесмена съумели да го убедят, че сходно име би звучало тъмно и заплашително.

Apple

Да наречеш софтуерна компания ябълка през 1976-а било, меко казано, необичайно. По това време компютърните компании си избирали имена с техническо звучене, да вземем за пример Microsoft или IBM (International Business Machines). Съоснователят на Apple - Стив Возняк, споделя своята версия за избора на наименованието в биографичната си книга. "Помня, че един път взех Стив Джобс от летището. Той се връщаше от Орегон, където бе посетил ябълковите градини. И Стив предложи името Apple Computer. Първото, което му отговорих, бе: "А какво мислиш за Apple Records? ". Това беше и до ден сегашен е лейбълът на групата Beatles. След това се опитахме дружно да изберем нещо от "техническите думи ", само че по този начин и не намерихме порядъчен вид. Названието Apple се оказа доста по-добро от всичко, което ни хрумваше. "

По-късно Стив Джобс удостоверява достоверността на тази история. През 2011-а Уолтър Айзъксън написа в биографията на създателя на Apple: "Джобс споделяше, че името на компанията е тясно обвързвано с една от неговите плодови диети. Когато един път се прибирал от плантация за ябълки, решил, че сходно наименование ще звучи доста радостно, пламенно и привлекателно. "

Но през 2007-а компанията отстранява думата Computer в името си. Тогава е презентацията на първия iPhone. "Mac, iPod, Apple TV и iPhone. Само едно от всичко изброено е компютър. Затова променихме названието ", обяснил Джобс.

Banana Republic

В 1978-а Мел и Патриция Зиглер основават компания с названието Banana Republic Travel & Safari Clothing Company. Идеята е да основат магазин с неповторими облекла, събрани от разнообразни кътчета на света, които създателите да купуват по време на командировките си. Търговският обект е открит в Калифорния и изначало в него се продават движимости в жанр сафари, всяка от които била съпроводена от ръчно рисуван азбучник с истории за пътешествия. През 1983-а компанията била добита от Gap, която редуцира името й до Banana Republic.

Терминът "бананова република " има прекомерно позорен смисъл и отбелязва небогати страни, най-много в Африка и в Южна Америка. Странното е, че Gap и до момента, след 35 години, не е трансформирала наименованието. А Мел Зиглер съжалява за това: "По-добре да бяха поставили ново име. Днес то няма нищо общо с онази компания, която създадохме. "

Tesla

Tesla не е първата компания, произвеждаща електрически автомобили, само че таман нейното име се е трансформирало в синоним на актуалните технологии. Въпреки известността на названието малко на брой знаят по какъв начин в действителност е било определено. Във всеки случай сегашният общоприет шеф на компанията Илън Мъск няма нищо общо с това, тъй като се включил към екипа по-късно.

Името на компанията е определено дефинитивно в ресторант Blue Bayou в Дисниленд, когато създателят на Tesla Мартин Ебърхард споделил концепцията си със своята тогавашна другарка и бъдеща брачна половинка Каролайн. След няколко месеца размишления той решил да кръсти компанията си в чест на Никола Тесла, сръбско-американски откривател, който основал електрическия мотор с изменчив ток, употребен в колите на Tesla.

Никола Тесла емигрира в Съединените щати през 1884 година и в началото работи за Томас Едисън, където се занимавал с възстановяване на системата за електрозахранване. В края на краищата двамата прекратили трудовите си взаимоотношения, откакто Едисън отклонил оферти от Тесла проект за потребление на електрическата мрежа за изменчив ток. Изобретателят се преместил в Westinghouse Electric Company и по този начин почнала "Войната на токовете " сред системите на Едисън и на самия Тесла. Въпреки че тогава американецът победил със солидно предимство, иновационното завещание на Никола Тесла получило нов живот в електрическите автомобили на Илън Мъск.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР