Успешно справяне с проблемни проекти от стария програмен период отчита

...
Успешно справяне с проблемни проекти от стария програмен период отчита
Коментари Харесай

Община Ботевград в битка за проблемни проекти и корекции за 9 млн. лв.

Успешно справяне с проблематични планове от остарелия програмен интервал регистрира кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов.
„ Успяхме да понижим корекциите, за някои от тях договорихме опрощаване, други са още в правосъдна фаза. Основата, върху която стъпих, беше нагледно казано нестабилна. Корекциите бяха за близо 9 млн. лв. за три съществени плана и няколко по-малки. Това е общата сума, която общината дължеше на другите министерства, свързани с осъществяване на планове в интервала 2007-2013 година като корекции и неизплатени суми за лично финансиране “, изясни кметът.
9-те милиона лв. съставляват 150% от личните доходи на общината за една година. А финансовите корекции са в действителност наказания за общините бенефициенти. И те би трябвало да дават отговор на размера на загубата на обществени средства, включително от фондовете на Европейски Съюз.
„ Някои от тях успяхме да опровержим, други са си в правосъдна фаза още, за трети сключваме съглашения и се възползваме от опцията да ги понижим с 80%. Има такава опция в бюджета за 2017 година Въпрос е на договаряния сред бенефициентите, които са претърпели корекции, каквато е община Ботевград, Министерство на финансите и съответното друго министерство, което е ръководещ орган по дадената стратегия. За някои от корекциите сме съумели да договорим 80% понижаване на дължимите суми “, уточни Гавалюгов.
Паралелно с нестихващата борба да спасят огромна част от нанесената вреда за 9 млн. лева, локалната администрация е съумяла да подписа контракти по Оперативна програма “ " Региони в напредък " за към 9,5 млн. лева.- целият размер, предопределен за общината.
Това са планове за използване на ограничения за енергийна успеваемост в жилищни и административни здания в Благоевград. В момента някои от плановете се осъществят, а други са пред подписване на контракт с реализатори.
По Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания пък се санират 12 блока, които би трябвало да бъдат довършени до края на годината.
„ Подадохме планови оферти за създаване на 42 км тръбопровод в три села и за ремонт и рехабилитация на 20 км общински пътища. Сега чакаме финални утвърждения и подписване на контракти по Програмата за развиване на селските региони. Проектните ни оферти са минали няколко стадия на оценка, за два от които има съществени индикации да бъдат утвърдени “, сподели градоначалникът.
Проектите, за които се чака финансиране, са на обща стойност 12 млн. лева - по 6 млн. за водопроводи и 6 млн. лева за общински пътища.
Вече втора година локалната администрация извършва план по програмата за трансгранично съдействие България - Сърбия.
1,2 млн. е общата му стойност, като към 800 000 лева от тях са за водещата община Ботевград, а останалата сума е за колегата от сръбска страна – град Лесковац.
Проектът е капиталов - за ремонт на остарялата спортна зала и за съоръжение на новопостроената многофункционална спортна зала „ Арена Ботевград “ с медицински кабинет, фитнес съоръжение, спомагателни баскетболни структури, екипировка, топки и други принадлежности за спортните клубове.
Конкретно оборудването е по линия на " Развитие на младежките действия " и в 2-годишния интервал на плана се реализира взаимно образование на локалния баскетболен клуб „ Балкан “ и баскетболна академия от сръбския град Лесковац.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР