Успешно приключи операцията по изнасяне на серовъглерода, намиращ се в

...
Успешно приключи операцията по изнасяне на серовъглерода, намиращ се в
Коментари Харесай

Серовъглеродът от Химко е изнесен успешно от страната

Успешно завърши интервенцията по изнасяне на серовъглерода , намиращ се в някогашния торов цех " Химко " - Враца. Това съобщи на брифинг по тематиката регионалният шеф Малина Николова.

На срещата участваха кметът на Община Враца Калин Каменов, представители на териториалните звена на изпълнителната власт, специалисти от междуведомствената комисия, основана към Регионална инспекция за опазване на околната среда, притежателят на компания " Камибо " и шефът на компания " Балкан Ресурс ".

Николова посочи, че всички териториалните звена на изпълнителната власт са работили в цялостен синхрон за изнасянето на серовъглерода.

" Предстои още работа по обезвреждане на водата , след проба и разбор, превозването й на безвредно място, л иквидиране на басейните и обработване на почвата ", добави регионалният шеф.
 Започва извозването на серовъглерода от завода във Враца
Започва извозването на серовъглерода от завода във Враца

Пет цистерни ще извозят 110-те тона рисково вещество

Собственикът на компания " Камибо " Станислав Попов акцентира, че с помощта на всички институции, серовъглеродът към този момент е отвън рамките на страната

" След като бъде осъществен разбор на водата в цистерните, тя ще бъде обезвредена . Цялата процедура зависи от анализите, които следва да бъдат направени. Те ще са насочна точка за съставянето на проект за деяние ", безапелационен беше Попов.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда - Враца прецизираха, че количествата серовъглерод са сполучливо натоварени в профилирани цистерн и, обезпечени от компания " Балкан Ресурс " и са извозени по отношение на авансово плануваните действия.

По думите на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Враца Христо Христов , за времето от 15 юли до окончателното премахване на серовъглерода, не е регистрирано замърсяване на въздуха.
 Областният шеф на Враца отхвърля да има приключване на серовъглерод
Областният шеф на Враца отхвърля да има приключване на серовъглерод

Химикалите се съхраняват в остарели съдове

Кметът на Община Враца Калин Каменов увери, че врачани към този момент могат да бъдат спокойни, защото серовъглеродът към този момент не е на територията на страната. Той акцентира, че няма подозрения за остатъчно вещество и замърсяване.

" Сега следва да бъде обезвредена и водата в басейните , като непременно би трябвало да бъде отстранена ", добави още Каменов.

Припомняме, че от 15 юли стартира интервенцията по извозването на серовъглерода от завода във Враца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР