Успешно приключи международният проект "Аз бях жител на град Сталин",

...
Успешно приключи международният проект "Аз бях жител на град Сталин",
Коментари Харесай

Издирваха спомени на варненци за проекта Аз бях жител на град Сталин“

Успешно завърши интернационалният план "Аз бях гражданин на град Сталин ", в който взе участие отдел "Най-нова история " към Регионален исторически музей - Варна. Проектът е финансиран по стратегия " Европа за жителите " на Европейския съюз, направление "Европейска памет за предишното ". Водеща организация на плана е Окръжен исторически музей Брашов (Румъния). В осъществяването на плана се включиха разнообразни интернационалните организации като Европейска мрежа " Памет и Солидарност " (Полша), Национален исторически музей в Тирана (Албания), Институт за изследване на комунистическите закононарушения и паметта на румънските изгнаници (Румъния), Миоритична асоциация (Румъния), Университет в Дунауйварош (Унгария) и Унгарски народен списък (Унгария).
Градовете, включени в обсега на плана, са Брашов (Румъния), Варна (България), Дунауйварош (Унгария), Катовице (Полша), Кучова (Албания). Тези градове са носили името Сталин в избран интервал, а Варна носи това име от 1949 година до 1956 година

От самото начало към плана се прояви мощен интерес от страна на доста млади хора-доброволци, които се включиха в издирването и записването на мемоари за персоналните прекарвания на възрастни варненци, живели в годините, през които градът е носил името на Сталин, детайлности от всекидневния живот, голям брой документален, снимков и материален материал.

Кампанията по събирането на документи и материали протече по едно и също време в петте града, участници в плана, през първите месеци от 2017 година. В рамките на плана е основан се уеб уебсайт на плана, а всеки сътрудник поддържа и местна страница във Facebook на локален език.

Във всички градове-партньори се организираха работни срещи по плана. По време на тези срещи се дискутира метода на работа, показаха се събрани материали, участниците се срещнаха с историята на другите градове, носили името на Сталин, и разгледаха културните, историческите и архитектурните забележителности от този интервал.
Работната среща във Варна се организира от 25 до 29 септември 2017 година Участваха работни групи от другите институции - сътрудници по плана - от Брашов (Румъния), Катовице (Полша), Тирана (Албания) и Дунауйварош (Унгария). В рамките на интернационалното събитие на 27 септември от 10,00 ч. в Конферентната зала на Висше учебно заведение по мениджмънт (ул. " Оборище " 13А) се организира обществена среща-дебат на тематика " Спомени за град Сталин (Варна) - 1949-1956 година ". В нея взеха присъединяване с изключение на гостите от градовете-партньори и сътрудници от културни институции, публицисти, краеведи, поданици на Варна-свидетели на интервала, който преглеждахме и др.Домакините от отдел " Най-нова история " на Регионален исторически музей - Варна проведоха за участниците в плана туристическа обиколка тук-там и здания във Варна, свързани с този интервал от нашата история.
В началото на ноември в Исторически музей-Брашов (Румъния) се откри крайна галерия с присъединяване на всички градове-партньори.

Проектът приключи сполучливо на 30 ноември 2017 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР