Успешно приключи авиомедицинската мисия по транспортирането на 11-годишното дете с

...
Успешно приключи авиомедицинската мисия по транспортирането на 11-годишното дете с
Коментари Харесай

Успешно приключи транспортирането на 11-годишно дете до Любляна

Успешно завърши авиомедицинската задача по превозването на 11-годишното дете с диагноза „ Остра лимфобластна левкемия “ до Клиниката по детска онкохематология в Любляна, Словения, оповестиха от Министерство на здравеопазването. Самолетът излетя от София малко след 9 ч. през днешния ден.

Организацията на медицинския превоз по въздух с боен аероплан „ Спартан “ беше направена през вчерашния ден, 16 февруари, след искане до министъра на опазването на здравето, отправено от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, в чиято Клиника по детска клинична хематология и онкология 11-годишното дете е лекувано и следено досега. В рамките на един ден министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и министърът на защитата Димитър Стоянов сътвориха нужната съгласуваност за осъществяването на полета.

На борда на самолета „ Спартан “ с изключение на екипажът на Военновъздушните сили беше и реанимационен екип на СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “ в състав доктор Янко Начков, анестезиолог-реаниматор, доктор Бойко Каравълчев и Свилен Делчев, както и доктор Йолен Дончева, детски онкохематолог в ИСУЛ и Цветелина Иванова, здравна сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА.

„ Нашата задача беше да преведем детето в болничното заведение в Любляна в устойчиво положение, каквото имахме преди излитането. Полетът мина без никакви изненади “. Това сподели доктор Янко Начков от СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “ след завръщането на екипа в София. Той акцентира, че координацията сред Министерството на здравеопазването, Министерството на защитата, двете лечебни заведения – УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “, както и екипите на незабавна здравна помощ София е била отлична.

Припомняме, че началникът на Клиниката по Детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “  изрази удовлетворението си, че в тази ситуация е направено най-хубавото за детето, като е обезпечен безвреден медицински превоз по въздух. „ С вътрешно напрежение, само че с огромно доверие в сътрудниците от Клиниката по Детска онкохематология в Любляна чакаме положителни вести. Това ще отнеме време, само че значимото е да извлечем оптималната изгода за детето “, уточни проф. Константинов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР