Успешно приключи 27-та Национална антарктическа експедиция. Екипът, който зазими и консервира

...
Успешно приключи 27-та Национална антарктическа експедиция.
Екипът, който зазими и консервира
Коментари Харесай

Завръщат се участниците в 27-та антарктическа експедиция

Успешно завърши 27-та Национална антарктическа експедиция.

Екипът, който зазими и консервира Антарктическата ни станция “Св. Кл. Охриски ” на о-в Ливингстън за дългата и сурова антарктическа зима, се завръща на следващия ден на Летище София с полет от Рим.

Това са Командира въз основата през втория стадий на експедицията Драгомир Матеев, енергетика инж. Йордан Йорданов, лекаря доктор Тодор Шамов, геологът Стефан Велев, готвачката Уляна Яркова и логистиците Павел Григоров, Петър Сапунджиев и Цветан Паров. 

По време на експедицията, в която участваха 29 българи, бяха осъществени 6 нови научни плана по Националната стратегия за полярни проучвания в региона на геологията, геоморфологията, биологията, климатологията и геодезията, селектирани от профилирана научно-експертна комисия по строги критерии на Европейския съюз.

Заедно с нашите учени въз основата работиха и експерти от Чили, Бразилия, Португалия, Испания, Колумбия, Турция и Монголия.

Паралелно с научните проучвания, бяха осъществени и строителни и ремонтни действия по възстановяване на инфраструктурата въз основата - бе издигнато ново генераторно помещение, осъвременен и уголемен кухненския блок.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР