Успешно преминаха изпитанията на първата серийна партида топлооделящи сборки за

...
Успешно преминаха изпитанията на първата серийна партида топлооделящи сборки за
Коментари Харесай

„Росатом“ започна промишлено производство на МОКС-гориво за реактори на бързи неутрони


Успешно минаха тестванията на първата серийна партида топлооделящи сборки за реактора на бързи неутрони БН-800 на основата на смесеното уран-плутониево МОКС-гориво (Mixed-Oxide fuel).

Горивните таблетки са направени от примес от оксиди на обеднен уран, насъбран в предприятията на горивната компания на „ Росатом “ - ТВЕЛ, и от оксиди на плутоний, обособен при преработката на отработено нуклеарно гориво.

Промишленото произвеждане на МОКС-горивото се реализира в Минно-химическия комбинат (ГХК) в съветския град Железногорск. То се осъществя в границите на федералната целева стратегия „ Ядрени енергийни технологии от ново потомство за 2010-2015 година, с вероятност до 2020 година “.

ТВЕЛ е координатор и теоретичен началник на въвеждането на заводското произвеждане на горивото. Базовата технология за произвеждане на МОКС-гориво на таблетки, по метода на разбъркване на праховете с използване на мелене посредством завихряне и следващо сплескване и агломериране на таблетки, е създадена от Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „ Академик Бочвар “, част от ТВЕЛ.

„ Започването на серийно произвеждане на МОКС-гориво за БН-800 е значима стъпка към решаването на стратегическата задача за основаване на затворен нуклеарен горивен цикъл и двукомпонентна атомна енергетика на основата на реактори на топлинни и на бързи неутрони “, съобщи старши вицепрезидентът на ТВЕЛ по научно-техническата активност, технологиите и качеството Константин Вергазов.

Той акцентира, че включването в горивния цикъл на запаси от обеднен уран и насъбрания в реакторите плутоний, разрешава неведнъж да се разшири горивната база на атомната енергетика и да се понижи потреблението на естествен уран.

Експертните оценки сочат, че наличието на изотопа уран-238 в естествения уран е към 99,3%, до момента в който на уран-235 (използван за реализирането на управляема верижна нуклеарна реакция) - единствено 0,7%. В реакторите на топлинни неутрони, които са основата на актуалната атомна енергетика, се употребява към 1% естествен уран, а останалите 99% се насочат за краткотрайно предпазване или се утилизират като радиоактивни боклуци.

Реакторите на бързи неутрони, употребявайки като гориво примес от оксиди на уран и плутоний, ще обезпечават задоволително плутоний за личното си ново гориво и ще могат да създават и несъмнено количество гориво за други реактори.

За сметка на преработването на отработено нуклеарно гориво и изработването на нови топлоотделящи сборки с уран-плутониева примес, силата, която евентуално може да се получи от естествен уран се усилва близо 100 пъти.

Промишлената употреба на Четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ с реактор на бързи неутрони БН-800 стартира през 2016 година Реакторната апаратура е предопределена за създаване на технологии за затваряне на нуклеарния горивен цикъл и за образуване на дейна зона на реактора с цялостно зареждане с МОКС-гориво.

Горивната компания на „ Росатом “ ТВЕЛ обезпечава нуклеарно гориво за 72 енергийни реактора в 14 страни по света, проучвателен реактори в 8 страни и за реактори на съветския атомен флот. Всеки шести енергиен реактор в света работи с гориво, създадено от ТВЕЛ.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР