Успешният старт на ракетата Falcon Heavy, която излетя на 6

...
Успешният старт на ракетата Falcon Heavy, която излетя на 6
Коментари Харесай


Успешният старт на ракетата Falcon Heavy, която излетя на 6 февруари, доказа, че в момен

Успешният старт на ракетата Falcon Heavy, която излетя на 6 февруари, потвърди, че сега е най-мощната и най-съвършената софтуерно ракета в света.

Интересна е реакцията на съперниците. Роскосмос и ръководителите на галактическата администрация на Русия взеха решение, че турнирът по бадминтон на МКС е по-голям от триумфа на мечтателя Илън Мъск.

От НАСА също се направиха на разсеяни.

Тръмп и вицепремиерът на Русия поспориха коя нация е по-талантлива. Европейската галактическа организация поздрави с една дума, Китайската галактическа организация резервира безмълвие.

Преките съперници на Илън Мъск от частните галактически компании пък възторжено одобриха триумфа му.

Точно в стила на времената на галактическата конкуренция от 60-те от Роскосмос се направиха на ударени и както преди време резервираха безмълвие за кацането на американците на Луната, по този начин и сега  не видяха триумфа на SpaceX - няма никакви поздравления от галактическа организация на Русия или от управлението на Русия.

В Twitter Роскосмос оповестява за шампионата по бадминтон на МКС.

На борту Международной космической станции впервые в истории прошел шампионат по бадминтону - https://t.co/QxUFzpcowP. pic.twitter.com/UtdCNR0ghl
— РОСКОСМОС (@roscosmos) February 6, 2018
НАСА сякаш също игнорираше ставащото, като по време на старта туитна архивен запис за това по какъв начин през 1971 година американските астронавти играят голф на повърхността на Луната.

Илън Мъск бе поздравен от президента и вицепрезидента на Съединени американски щати. Доналд Тръмп загатна също в Twitter, че достижението на Мъск е върхът на американската досетливост. Потребителите на обществени темрежи незабавно видяха, че Мъск е преселник, дошъл в Съединени американски щати от Южна Африка, и припомниха на Тръмп антиимиграционната му изразителност.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, който дава отговор за галактическата индустрия и е началник на надзорния съвет на галактическа организация на Русия, в нощта след старта и на идващия ден се резервира тишина в Twitter, макар че нормално интензивно поддържа връзка.

Но стартът въпреки всичко бе коментиран от различен съветски заместител министър-председател, Игор Шувалов. Обръщайки се към финалистите на състезанието " Лидерите на Русия ", той съобщи, че " съветският народ е по-талантлив от американския ". " Нека измежду вас се появят такива като Илън Мъск, който през вчерашния ден сподели на целия свят тестването на тежката ракета ", пожела той.

Директорът на Европейската галактическа организация Джон Вьорнер осем часа след старта в своя Twitter се ограничи до една дума " Поздравления ", и формалният акаунт на неговата организация препостна това малко известие.

Реакция на Националната галактическа администрация на Китай не бе открита в Twitter, което може да се изясни с неналичието на Twitter в Китай - приложението в страната е блокирано, вместо него работи националният месинджър Weibo.

Няма отклик от галактическите администрации на Япония, Индия и Обединените арабски емирства, които създават своя лична марсианска стратегия.

Частните галактически корпорации, от които Илън Мъск сграбчи водачеството в галактическата промишленост, реагираха въодушевено на дебюта на Falcon Heavy.

" Успешният старт на SpaceX тласна напред нашата промишленост и в този момент се движим по-бързо и по-далеч, - се споделя в формалния профил на в Twitter на компанията Boeing. - " Boeing скоро ще започва своя нова ракета, предопределена да изпрати хора до Марс и оттатък него. "

Поздравления на SpaceX за днешния старт - написа корпорацията Lockheed Martin. " Очакваме скоро да изпратим нашия сателит Arabsat 6A ”`

Един от главните съперници на Falcon Heavy е свръхтежката ракета New Glenn, която се създава от неотдавна основаната компанията Blue Origin на създателя на Amazon Джеф Безос. В навечерието на старта на Falcon Heavy Безос пожела на Мъск шанс. Той благодари на съперника си и му изпрати емотикон с целувка.

Falcon Heavy не беше просто пиар акция на компанията на Илън Мъск. Успешният му старт е още един мотив в интерес на политиката за произвеждане на модулни съставни елементи за създаване на цялостен флот евтини галактически кораби за многократна  приложимост. Ракетата на Мъск контрастира мощно с създаването на НАСА, наречена Space Launch System (SLS). За нея се говори от 2011 година, когато SpaceX бе единствено стартъп, който би могъл да изпрати спътник в орбита. Сега този стартъп сполучливо извърши 18 задачи, възвърне 14 ракети и 5 от тях още веднъж изпрати в космоса. От своя страна, SLS се основава на мотори, създадени през 60-те, останали от програмата Space Shuttle. Ракетата към момента не е направила нито един полет. Може би това ще стане през 2020 година Според The Economist създаването на НАСА е почната с единствената цел да се запазят съществуващите работни места в американската галактическа промишленост.
``


В деня преди старта на Falcon Heavy Мъск съобщи, че триумфът ще значи, че конкуренцията е разрушена. Способността на SpaceX да употребява наново ракетите си значи, че цените му ще са доста по-ниски от тези на съперниците му. Щатски долар 90 милиона за старт - това е единствено една четвърт от цената на Delta IV Heavy, друга мощна ракета, взаимно разработвана от Lockheed Martin и Boeing. В същото време, ракетата може да носи единствено половината от товара, който може да изведе на орбита Falcon Heavy.

Бъдещите ракети на SpaceX ще бъдат също огромни и мощни. В понеделник Мъск заяви за опцията за създаване на Falcon Super Heavy, която ще бъде с 5 ракети носители и 45 мотора. Възниква обаче въпросът дали пазарът на такива мощни ракети е задоволително огромен. От 2004 година до момента Delta IV Heavy е направила единствено 9 старта. Но в случай че НАСА се откаже от стартовете и по-нататъшната разработка на SLS, ще има работа за гигантските ракети на частните компании за задачите до Луната.

Мъск още веднъж засрами критиците си. В последна сметка, когато SpaceX бе учредена през 2002 година малко на брой можеха да предположат. че ще изпрати сполучливо най-мощната ракета с електрически състезателен автомобил, пилотиран от неестествен астронавт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР