Успешният пример на Плана Юнкер за стимулиране на инвестициите, в

...
Успешният пример на Плана Юнкер за стимулиране на инвестициите, в
Коментари Харесай

Планът InvestEU ще генерира инвестицонни възможности за €650 милиарда

Успешният образец на Плана " Юнкер " за стимулиране на вложенията, в интервала 2021-2027 продължава с огромната самодейност на Европейската комисия - програмата " InvestEU ".

" Българска банка за развиване декларира желание за присъединяване в Програмата " InvestEU " и гаранционния фонд към програмата ", съобщи основният изпълнителен шеф на ББР Стоян Мавродиев при откриването на проведения от банката конгрес " Пътища за партньорства ". Той бе извършен на 18 юни в залите на столичния хотел " Хилтън " и бе част от събитията в програмата по случай 20-тата годишнина от учредяването на банката. В работата му взеха присъединяване доста финансисти и икономисти.

Своите визии за развиването на капиталовите благоприятни условия в Европейски Съюз и инструментите с които те могат да бъдат подкрепени изложиха Флорентин Хопмайер, която е член на кабинета на вицепрезидента на Европейската комисия Юрки Катайнен, Яцек Трушчински от генералната дирекция " Икономически и финансови въпроси " на Европейска комисия, Марсел Рой - общоприет секретар на Европейската асоциация на обществените банки и организации за развиване, Карло Монтичели - вицегуверньор на банката за развиване към Съвета на Европа и Андреас Бейкос, началник на Европейската капиталова банка в България.

При откриването на Форума министърът на стопанската система Емил Караниколов, който е принципал (представител на страната като притежател на капитала) на ББР, акцентира значимата роля на банката за поддръжка на капиталовите благоприятни условия в страната. " За последните две години ББР означи най-хубавите си финансови индикатори за цялата си история. Активите и кредитния й портфейл нарастват стабилно, като банката поддържа най-високи равнища на финансова адекватност и ликвидност. Тя е значим и благонадежден инструмент за финансиране на частни и обществени вложения и за използването на европейските капиталови стратегии у нас ", сподели министър Караниколов.

Пред Money.bg основният изпълнителен шеф на ББР Стоян Мавродиев изясни, че банката се приготвя интензивно да бъде пряк сътрудник нa EK в програмата " InvestEU ", посредством която ще поддържа повече на брой капиталови планове в страната. " Рамката и процедурите, по които ще работи програмата " InvestEU " занапред би трябвало да бъдат утвърдени от новия Европейски парламент и от идната Европейска комисия. Предполагам, че това ще се случи през есента на тази година. Самата стратегия би трябвало да започва до 2021 година. Като идея това е доста добра и потребна самодейност, която надгражда настоящия проект " Юнкер ". Този проект към този момент регистрира, че е обезпечил вложения за 450 милиарда евро, а новата стратегия " InvestEU " има за цел да активизира вложения за 650 милиарда евро, като по-този метод да способства за битка както със стагнацята, по този начин и с бъдещи рецесии. Участието на ББР в този план ще ни разреши да получаваме от " InvestEU " гаранции с рейтинг " ААА " - допустимо най-високия, които да покриват нашия риск по-кредитите, които отпускаме. Това значи, че ще имаме достъп до по-евтин запас и ще можем да поемаме повече риск и да предложим по облекчени условия по заемите, които продаставяме на нашите клиенти. За да се включи обаче в тази стратегия ББР би трябвало да премине през доста строги процедури за инспекция от Европейска комисия, които да потвърдят, че банката дава отговор на всички условия по-отношение на ръководството на риска. Впрочем това се отннася за всички банки, които ще желаят да бъдат сътрудници на програмата " InvestEU ", изясни Мавродиев.

Главният изпълнителен шеф на ББР обърна внимание и на развиването на един различен план, който е самодейност на самата банка. " Създаваме project mapping - уеб-базирана платформа, която дава опция на банките-партньори в Меморандума да показват свои планове в разнообразни области, както и да търсят съфинансиране, да обменят ноу-хау и мообилизират запаси за тяхното реализиране. Въпросния меморандум към този момент е подписан он единадесет банки за развиване от Хърватска, Унгария, Северна Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словения и България ", сподели Стоян Мавродиев.

Флорентин Хопмайер, която е член на кабинета на вицепрезидента на Европейската комисия Юрки Катайнен, съобщи, че България, една от най-успешно представилите се страни в Европейски Съюз по потребление на опциите, които европейските стратегии дават за поощряване на вложенията. Тя означи значимата роля която играе ББР за развиването на вложенията в България и мощната й партньорска роля при усвояването на опциите, които европейските фондове и стратегии дават на бизнеса.

Флорентин Хопмайер напомни сполучливите вложения по проекта " Юнкер " във фимите " Олива ", " Биовет " и " Софтуер груп ". " Анализът на развиването на капиталовите принадлежности в Европейски Съюз сподели, че тяхната многочисленост и разнопосочност, постоянно ги прави сложни за схващане и затруднява достъпа на вложителите до тях. Затова новата порграма " InvestEU " има за цел да почисти насъбраните досега проблеми в капиталовата област, да консолидира инструментите, да ги направи по налични за бизнеса и да почисти опасноста те да се припокриват в разнообразни области. Наред с това програмата възнамерява увеличение на капиталовия запас, които ще бъде заделен на 650 милиарда Евро. Разчитаме че той ще притегли доста спомагателни частни вложения и по този метод резултата на тези заделени средства ще бъде мултиплициран неведнъж за бизнеса ", разяснява Хопмайер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР