Успешни бизнесмени отидоха миналата пролет в зоната на СВО с

...
Успешни бизнесмени отидоха миналата пролет в зоната на СВО с
Коментари Харесай

“Цената на такава грешка е висока”. Какво очакват бойците в Донбас?

Успешни предприемачи отидоха предходната пролет в зоната на СВО с филантропична помощ. Така се ражда планът " Тил-22 ". При оповестяването на частична готовност не дочакаха призовката – записаха се доброволци. И в този момент вземат решение проблемите с провизиите в полка си. За ежедневната им работа - в репортажа.

Цифрова връзка

“Хей, чуваш ли ме? ”

Свързочник с позивна “Призрака ” записва полученото радиосъобщение в дневника. Трябва да сте доста деликатни: от другия завършек на кабела кодовите думи постоянно се употребяват за илюзия при положение на прихващане.

Минута по-късно радиото замлъква. Призракът настройва честотата и предава известието по-нататък. Другият оператор повтаря процедурата.

„ Да речем, че командирът на батальона се пробва да каже нещо на командира на полка и сред тях има 10 километра. Няма директен път “, изяснява началникът на връзките на 95-и стрелкови полк с позивна „ Историка “.

Има и други грижи. Сега те се пробват да трансферират полка на съвременна техника. Включително посредством " Тил-22 ". Доброволци събрали нужните седем милиона.

„ По-рано мнозина използваха радиокомуникациите на “Моторола ”, само че заради проблеми с доставките и висока цена минаха към китайски “Лири ”. Софтуерът там е незавършен, ние непрекъснато споделяме с производителя по тази тематика “, споделя командирът.

Разработена е стратегия с криптиране на текст. " Докато тестваме, чакаме противоположна връзка от предната линия. По-надеждно е, има по-малък риск от прихващане ", прецизират свързочниците.

Ключовете за кодиране се трансформират понякога. " ВСУ имат способността да записват радиостанциите отдалечено посредством радиосигнал. Засега ние се движим с такива " бронирани " преносими компютри ", Историкът почуква върху здрав компютърен корпус. " И свързваме всяко радио ”, добавя той

Използват се и руски разработки. Например военни полеви жични телефони. „ Те защищават от подслушване. Подходящи за тези, които са в защита. Но до нас се правят настъпателни дейности. Щом мине танк... В най-хубавия случай ще се скъса. Или ще дръпнете жица дружно с телефона. Искаме да оборудваме полка допустимо най-скоро с съвременни технологии ", споделя офицерът.

" Група Ц "

„ Тиловаците “ – както още наричатдоброволците по плана – притеглят експерти. Така Историкът и Призракът се озовават в полка. За набирането в " Група Ц " научихме от обществените мрежи. Изискваха се хора с съществени знания по физика и ИТ.

През декември на доброволците са предоставени средства за отбрана и им оказват помощ да устроят бита си. Екипът освен разполага и изпитва техниката в полеви условия, само че и образова мобилизираните свързочници в разнообразни подразделения на полка.

" Аз съм практик, не съм учил доктрина. Затова се изучавам ходом ", прецизира Историкът. Всъщност той е промишлен планинар от Санкт Петербург. Още през есента на 2015 година той постъпва в милицията - там усвоява специалността телеграфист.

" Аз се занимавах с подслушване, дружно с разузнавачите идентифицирах предната линия на защита. Нищо не се случваше. В един миг се отхвърлих. Издържах шест месеца. След което три години бях в Сирия във “Вагнер ”. Върнах се в цивилния живот и ето - отново пердах. Вярно, Не желаех да фося в пехотата: здравето ми не е наред ”, споделя доброволецът.

Призракът, в противен случай, се втурнал към щурмова авиация, макар че не е служил в казармата. Той се озовава в зоната на спора като част от “Ахмат ”, пази се в Лисичанск и се бие към Артьомовск. След това отиде при свързочниците.

" В Новосибирск бях сервизен инженер за телевизионни и интернет връзки. Знанията ми бяха потребни ”, споделя той.

Години работа

" Тил-22 " е филантропичен план на издателство " Черната сотня ", ръководено от Дмитрий Бастраков. Той и бизнес сътрудникът му Тимур Венков държат веригата книжарници " Листа ". Притежава и най-голямата сбирка от книги за историята на спора в Донбас.

Щели да отварят обект в Новосибирск. Но предходната пролет проектите се трансформират трагично: събират екип и отиват с филантропичен товар в Донбас. Отиват непосредствено в бойната зона, с цел да оказват помощ на цивилните.

След това се заемат с военните. Включително с 123-ти пехотен полк на НМ ДНР (сега 95-ти). Има мобилизирани поданици на републиката, най-вече миньори и строители. Благодарение на поддръжката на " тиловаците " битовите условия се усъвършенстват доста.

" Когато през есента беше оповестена частична готовност, доста от екипа ни бяха призовани. Не чакахме да се разпръснем по разнообразни сектори на фронта - обединихме се и се присъединихме към полка ", споделя Бастраков.

Доброволци отиват още шестима техни сътрудници по плана. Повечето от тях се познават от 2014 година: някои са помагали с филантропична помощ тогава, други са служили в милицията.

Един от членовете на екипа с позивна “Шестак ” се среща с " тиловаците " напролет на предходната година - от този момент той управлява " медийното покритие ". Наскоро, когато снимал видео за бойците, той бива ранен. Евакуират го в Санкт Петербург. Състоянието му остава тежко.

Сега полкът води боеве в Угледарско и Запорожско направление. Вярно е, че самите " тиловаци " не вземат участие в борби. Те са " отдел поддръжка ”.

" В бизнеса ние сме виновни за резултата, качеството на продукта. Тук цената е по-висока. Всяка неточност ще докара не до загуби, а до гибел ”, споделя Бастраков.

Сега всичко е строго по заповед на командира. " От една страна, загубихме свободата на придвижване, въпреки това, можем елементарно да стигнем до фронта, бързо да идентифицираме проблемите и да предложим решения. Ние не просто оказваме помощ с обезпечаване, само че построяваме система, ”, отбелязва Тимур Венков.

Доброволци образуват и работа за битка с дроновете. Опитът се възприема от известното в Донбас поделение " Сурикатите ", чийто пълководец Игор Мангушев почина неотдавна.

Подбор на хора

Освен експерти с техническо обучение се търсят и лекари. Те мощно липсват по време на настъплението.

„ Условията са полеви. Намерихме изоставена къща, изчистихме всичко. Тук живеем и тук съхраняваме медикаменти “, прави „ обиколка “ заместик-началникът на здравната работа на полка с позивна “Хусар ”. Тук е от април, работил е в московска болница.

По тях постоянно се стреля. Онзи ден загубихме доктор с позивна “Одеса ”.

„ Особено застрашени са парамедиците, които придвижват ранените от зоната, където се водят боевете, до точката на евакуация. Там ги чака друга група, която извежда индивида на безвредно място ”, изяснява лекарят.

„ Тиловаците “ афишират набор: нужни са избрани специалности, добра физическа подготовка, възраст до 50 години. До момента се преглеждат 10 заявки.

" Има доста повече хора, които желаят, в това число дами. Но, за жалост, те не са взети ", споделя жена-боец с позивна “Берьоза ”.

Тя е изключение от правилото. Вярно е, че дизайнерът от Мурманск трябвало да премине през праговете на доста служби за военна регистрация и регистриране. В последна сметка тя е записана в полка като деловодител. Сега дава отговор за обезпечаването.

“Тук срещнах Хусаря и се оженихме през декември. Ожениха се и други доброволци от екипа " Тил-22 ". Животът на фронтовата линия сплотява мощно - болката и насладата се претърпяват като едно семейство ”, споделя тя.

Въпреки че в този момент няма време за страсти. Има доста работа - войските да реализират задачите си и " всичко това да свърши ". Тогава “тиловаците ” ще могат да се върнат към нормалните си каузи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР